Wykonanie

Kto powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką,
biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych
rumem bakalii i
orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie.Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym
owocom kandyzowanym bardzo efektowny. Kesk możemy przygotować nawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować.“Starsi” bywalcy blogów z pewnością pamietają
serię przepisów, przebój lat 80-tych, wydanych na kartkach pocztowych przez KAW. Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z
Wami bo pyszny )

Składniki na keksówkę 11x30 cm:Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej + 1 czubata łyżka125 g miękkiego
masła¾ szklanki
cukru4
jajka3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki posiekanych, suszonych
bakalii (
rodzynki,
morele,
mango,
daktyle,
figi,
żurawina,
śliwki,
kokos,
skórka pomarańczowa)1/2 szklanki
migdałów i
orzechów włoskich1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub
cukier z prawdziwą
wanilią3 łyżki
rumuPolewa:¾ szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
wodyBakalie zalewamy
rumem i cieplą
wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce
mąki. Dokładnie mieszamy.
Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo
żółtkami na puszystą masę.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Do masy
maślano-
żółtkowej stopniowo dodajemy
białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy
owoce, posiekane
orzechy i przesianą z
proszkiem do pieczenia makę.


Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej
margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki
cukru pudru i 1- łyżki gorącej
wody i 1 łyżeczki
soku z cytryny. Posypujemy
owocami kandyzowanymi.
