Wykonanie

Ten keks upiekłam dla
Męża, który nie mógł sobie przypomnieć, by kiedykolwiek jadł, czy nawet słyszał o takim cieście. Uwierzycie? Ja nie mogłam ;)Tak po prawdzie, to nigdy nie byłam zwolenniczką keksów. Mama piekła je od czasu do czasu i oczywiście były bardzo dobre, ale to jednak nie do końca był mój typ ciasta :) Chyba dlatego właśnie nie zdarzyło mi się wcześniej keksa piec, a i nie
jadłam go chyba od czasu, gdy przyjechałam do Irlandii. Teraz jednak smaki mi się trochę pozmieniały i, choć piekłam to ciasto tylko ze względu na Piotrka, sama zajadam się nim z przyjemnością :)Keks jest raczej ciężkim
ciastem, pełnym
bakalii i delikatnie pachnącym
rumem. Najczęściej pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, gdy
suszone owoce na kilka tygodni przejmują we władanie nasze kuchnie ;) Wspaniale smakuje w towarzystwie
herbaty z odrobiną
miodu, czy nawet grzanego
wina.Polecam :)* przepis pochodzi z książki „Ciasta na każdą okazję”Składniki na 2 średniej wielkości keksówki:100g
rodzynek50ml
rumu300g
suszonych owoców (u mnie
daktyle,
morele oraz kandyzowana
skórka pomarańczowa)150g
orzechów włoskich250g miękkiego niesolonego
masła300g drobnego
cukru do wypieków16g
cukru z prawdziwą
wanilią4 duże
jajka1/4 szklanki
mleka500g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Wszystkie składniki oprócz
mleka powinny
mieć temperaturę pokojową.
Rodzynki sparz wrzątkiem, odcedź i zalej
rumem. Po około 30 minutach odcedź je, ale zachowaj
rum. Odstaw.Duże
suszone owoce jak
figi,
morele, czy
daktyle również sparz wrzątkiem, po czym odcedź i posiekaj grubo.
Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły i posiekaj.Wszystkie
bakalie wymieszaj i oprósz
mąką.
Masło utrzyj z
cukrem oraz
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo
jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego.Do masy
maślano-jajecznej dodaj zimne
mleko oraz
rum pozostały po namaczaniu
rodzynek. Wymieszaj.Dodawaj stopniowo
mąkę, miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszaj delikatnie oprószone
mąką bakalie.Masę przełóż do natłuszczonych i obsypanych
bułką tartą keksówek, wypełniając je do około 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij delikatnie z formy i wystudź na kratce.Ostudzone keksy
owiń czystymi ściereczkami, a później folią spożywczą i odłóż w chłodne, suche miejsce, by dojrzały. Najlepsze są po dwóch,
trzech dniach.Przed podaniem oprósz obficie
cukrem pudrem.Smacznego :)