ßßß Cookit - przepis na Keks mamy

Keks mamy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Keks mamy
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 1 kostek
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 0,25 szklanek
rum 50 mililitrów
orzechy włoskie posiekane 150 gramów
rodzynki 100 gramów
figi 100 gramów
daktyle 100 gramów
morele suszone 100 gramów
Wykonanie:
Keks należy upiec 4-5 dni przed terminem podania. Sparzone rodzynki zalać rumem. Figi i daktyle przelać na sitku wrzątkiem, osaczyć. Orzechy lekko zrumienić na patelni. Bakalie pokroić w kostkę. Rodzynki osączyć, rum zachować.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać, cukier waniliowy i po jednym jajku. Wlać zimne mleko, rum i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać. Wymieszane bakalie oprószyć mąką. Domieszać je do ciasta. Wypełnić ciastem 2 keksówki długości ok. 30 cm posmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić, wyjąć z foremek, owinąć w czyste ściereczki, włożyć do plastikowych torebek i odłożyć w chłodne miejsce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6914/Keks-mamy