ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekmasło 1 kostekcukier 250 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 4 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmleko 0,25 szklanekrum 50 mililitróworzechy włoskie posiekane 150 gramówrodzynki 100 gramówfigi 100 gramówdaktyle 100 gramówmorele suszone 100 gramówWykonanie:Keks należy upiec 4-5 dni przed terminem podania. Sparzone rodzynki zalać rumem. Figi i daktyle przelać na sitku wrzątkiem, osaczyć. Orzechy lekko zrumienić na patelni. Bakalie pokroić w kostkę. Rodzynki osączyć, rum zachować.Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać, cukier waniliowy i po jednym jajku. Wlać zimne mleko, rum i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać. Wymieszane bakalie oprószyć mąką. Domieszać je do ciasta. Wypełnić ciastem 2 keksówki długości ok. 30 cm posmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić, wyjąć z foremek, owinąć w czyste ściereczki, włożyć do plastikowych torebek i odłożyć w chłodne miejsce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: