Wykonanie
« Powrót  Keks mamy
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 1 kostek
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 0,25 szklanek
rum 50 mililitrów
orzechy włoskie posiekane 150 gramów
rodzynki 100 gramów
figi 100 gramów
daktyle 100 gramów
morele suszone 100 gramówWykonanie:Keks należy upiec 4-5 dni przed terminem podania. Sparzone
rodzynki zalać
rumem.
Figi i
daktyle przelać na sitku wrzątkiem, osaczyć.
Orzechy lekko zrumienić na patelni.
Bakalie pokroić w kostkę.
Rodzynki osączyć,
rum zachować.Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem.
Masło utrzeć z
cukrem na puch, dodać,
cukier waniliowy i po jednym
jajku. Wlać zimne
mleko,
rum i wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę i ucierać. Wymieszane
bakalie oprószyć
mąką. Domieszać je do ciasta. Wypełnić
ciastem 2 keksówki długości ok. 30 cm posmarowane tłuszczem i posypane
bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wystudzić, wyjąć z foremek, owinąć w czyste ściereczki, włożyć do plastikowych torebek i odłożyć w chłodne miejsce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: