Wykonanie
Przyszedł czas na jakieś ciasto ;) Przepis dostałam od mamy chłopaka i robiłam je pierwszy raz. Jest bardzo prosty w wykonaniu i słodki. Wierzch troszkę twardawy, ale całość rozpływa się w ustach. Jeszcze na pewno kiedyś go zrobię. Zastanawiałam się skąd nazwa Pszczółka. Chyba przez to, że jest słodki. Dla wielbicieli takich placków to strzał w dziesiątkę. Ja wypróbowałam i polecam ;)

Co potrzebujemy:Ciasto:150g
margaryny2
jajka80g
cukru5 łyżek
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia380g
mąkiMasa120g
orzechów włoskich200g
masła200g
cukru1
cukier waniliowy4 łyżki
mleka1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Masło rozdrabniamy z
mąką, dodajemy
jajka,
cukier,
mleko i
proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wyrzucamy na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia (ja zrobiłam na 25x30). Jeśli ciasto jest klejące można wrzucić na blachę bez konieczności rozwałkowywania i rozprowadzić ciasto.2. W rondelku rozpuszczamy
masło i dodajemy resztę składników. Mieszamy, aby
orzechy się nie przypaliły. Gotujemy, aż masa nie zgęstnieje. Gdy będzie gotowa wykładamy na blachę.3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch będzie się przypalał można na wierzch położyć papier.SMACZNEGO!! :)
