ßßß Cookit - przepis na Ciasto Pszczółka z orzechami włoskimi

Ciasto Pszczółka z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Przyszedł czas na jakieś ciasto ;) Przepis dostałam od mamy chłopaka i robiłam je pierwszy raz. Jest bardzo prosty w wykonaniu i słodki. Wierzch troszkę twardawy, ale całość rozpływa się w ustach. Jeszcze na pewno kiedyś go zrobię. Zastanawiałam się skąd nazwa Pszczółka. Chyba przez to, że jest słodki. Dla wielbicieli takich placków to strzał w dziesiątkę. Ja wypróbowałam i polecam ;)
Co potrzebujemy:
Ciasto:
150g margaryny
2 jajka
80g cukru
5 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
380g mąki
Masa
120g orzechów włoskich
200g masła
200g cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mleka
1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Masło rozdrabniamy z mąką, dodajemy jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wyrzucamy na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia (ja zrobiłam na 25x30). Jeśli ciasto jest klejące można wrzucić na blachę bez konieczności rozwałkowywania i rozprowadzić ciasto.
2. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy resztę składników. Mieszamy, aby orzechy się nie przypaliły. Gotujemy, aż masa nie zgęstnieje. Gdy będzie gotowa wykładamy na blachę.
3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch będzie się przypalał można na wierzch położyć papier.
SMACZNEGO!! :)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/ciasto-pszczoka-z-orzechami-woskimi.html