ßßß Cookit - przepis na MLECZNE CIASTECZKA

MLECZNE CIASTECZKA

nazwa

Wykonanie

Miękkie i delikatne. Rozpływające się w ustach. Efekt połączenia mojego doświadczenia cukierniczego i usilnych domagań się Małego Kucharza, ze ma być "mlećko i tczy szklanki moki !" :) Idealne do kawy, szklanki mleka, herbatki lub jako piknikowa zakąska. Znikają z talerza, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Moje Mleczne Ciasteczka. Poezja Smaku.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
1,5-2 szklanki mąki krupczatki
2 jaja
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego - 1 duże opakowanie
2 szklanki mleka - u mnie 3,5%
1/4 kostki margaryny
pół kostki masła
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 200'c.
Masło i margarynę zetrzeć na tarce do miski na grubych oczkach jarzynowych. Można tez pokroić bardzo drobno nożem, ale wtedy, będziemy musieli dłużej je zgniatać w dłoniach. Przesiać na nie obie mąki, dodać jaja, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, zalać mlekiem i zagniatać ręką do momentu, aż ciasto będzie kleistą, jedną masą, a pod palcami nie będziemy czuć grubych grudek masła i margaryny. Na koniec można całość przemieszać dla pewności łyżką. Takie ciasto można włożyć do maszynki do ciastek. Ponieważ ja takowej nie posiadam, a mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa, dlatego na wyłożoną pergaminem do pieczenia blachę układałam w dość dużej odległości łyżką placki ciasta. Ciasteczka lekko rosną do góry i na boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c i pieczemy ok. 20 minut. Cudownie smakują, gdy tylko lekko ostygną :) Smaczności !
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/05/mleczne-ciasteczka-mojego-maego-kucharza.html