Wykonanie
Keksniedziela, 27 Luty 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Keks, który zawsze się udaje
Składniki:250 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
cukrutorebka
cukru waniliowego4
jajka200 g
masła lub
margaryny400 gram posiekanych
bakalii – używam sprawdzonej, gotowej mieszanki keksowejtłuszcz do posmarowania foremkiMiękkie
masło lub
margarynę miksujemy na puch, dodajemy stopniowo
cukier i po jednym
jajku.Z
mąki odsypujemy 1 łyżkę. Resztę mieszamy z proszkiem, wsypujemy do utartej masy i miksujemy przez 5 minut, aż ciasto będzie idealnie jednolite.Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Bakalie obtaczamy w odsypanej wcześniej łyżce
mąki i mieszamy z
ciastem.Keksówkę (ok. 30 cm) natłuszczamy, napełniamy
ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie.