ßßß
Składniki:250 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia200 g cukrutorebka cukru waniliowego4 jajka200 g masła lub margaryny400 gram posiekanych bakalii – używam sprawdzonej, gotowej mieszanki keksowejtłuszcz do posmarowania foremkiMiękkie masło lub margarynę miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier i po jednym jajku.Z mąki odsypujemy 1 łyżkę. Resztę mieszamy z proszkiem, wsypujemy do utartej masy i miksujemy przez 5 minut, aż ciasto będzie idealnie jednolite.Piekarnik nagrzewamy do 200°C.Bakalie obtaczamy w odsypanej wcześniej łyżce mąki i mieszamy z ciastem.Keksówkę (ok. 30 cm) natłuszczamy, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie.