ßßß Cookit - przepis na Keks

Keks

nazwa

Wykonanie

Keks
niedziela, 27 Luty 2011, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Keks, który zawsze się udaje
Składniki:
250 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
torebka cukru waniliowego
4 jajka
200 g masła lub margaryny
400 gram posiekanych bakalii – używam sprawdzonej, gotowej mieszanki keksowej
tłuszcz do posmarowania foremki
Miękkie masło lub margarynę miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier i po jednym jajku.
Z mąki odsypujemy 1 łyżkę. Resztę mieszamy z proszkiem, wsypujemy do utartej masy i miksujemy przez 5 minut, aż ciasto będzie idealnie jednolite.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Bakalie obtaczamy w odsypanej wcześniej łyżce mąki i mieszamy z ciastem.
Keksówkę (ok. 30 cm) natłuszczamy, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/keks-ktory-zawsze-sie-udaje