ßßß Cookit - przepis na Topielec

Topielec

nazwa

Wykonanie

Topielec - wspomnienie dzieciństwa. Nie znam mniej skomplikowanego ciasta drożdżowego. Szybszego do przygotowania, również nie. W dodatku, szanse, że się nie uda, są jak jedna do..stu tysięcy milionów.
Jeśli żyjecie w chronicznym niedoczasie, jesteście niecierpliwe i nie znosicie godzinami siedzieć w kuchni, ten przepis jest dla Was. Jeśli sądzicie, że ciasto drożdżowe to wyższa szkoła jazdy, idę o zakład, że zmienicie zdanie. A jeśli, wręcz przeciwnie, czujecie się ekspertkami, będziecie mieć ciekawą odmianę w swoim repertuarze.
Topielec nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dojrzewa zanurzony w wodzie, co zajmuje kwadrans. Dzięki temu, jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe.
Przepis uwzględnia wersję podstawową, ale można ją wzbogacić skórką pomarańczową i rodzynkami.
Topielec
źródło: domowy zeszyt z przepisami
Składniki na niedużą keksówkę:
2 szklanki mąki pszennej
125g masła
2 jaja
100g cukru + 1 łyżeczka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki mleka
50g świeżych drożdży
Wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Mleko leciutko podgrzewamy. Wkruszamy do niego drożdże i wsypujemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jaja, wlewamy nasz zaczyn oraz letnie masło. Całość przez kilka minut wyrabiamy ręcznie na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w ściereczkę albo nie (ja tego nie robię), wkładamy do garnka (o poj.3-4 litrów) i zalewamy zimną wodą, na całą wysokość naczynia. Po kwadransie ciasto powinno wypłynąć na powierzchnię. Wówczas zlewamy wodę, podtrzymując topielca ręką. Odsączamy go bardzo dokładnie. Ja wręcz lekko wyciskam go w dłoniach. Następnie na środku ciasta robimy wgłębienie, w które wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ponownie, starannie wyrabiamy topielca. Następnie przekładamy go do natłuszczonej formy. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem, cukrem pudrem lub pozostawiamy bez niczego.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/02/topielec-drozdzowy-superekspres.html