Wykonanie
Topielec - wspomnienie dzieciństwa. Nie znam mniej skomplikowanego
ciasta drożdżowego. Szybszego do przygotowania, również nie. W dodatku, szanse, że się nie uda, są jak jedna do..stu tysięcy milionów.Jeśli żyjecie w chronicznym niedoczasie, jesteście niecierpliwe i nie znosicie godzinami siedzieć w kuchni, ten przepis jest dla Was. Jeśli sądzicie, że
ciasto drożdżowe to wyższa szkoła jazdy, idę o zakład, że zmienicie zdanie. A jeśli, wręcz przeciwnie, czujecie się ekspertkami, będziecie
mieć ciekawą odmianę w swoim repertuarze.Topielec nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dojrzewa zanurzony w wodzie, co zajmuje kwadrans. Dzięki temu, jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe.Przepis uwzględnia wersję podstawową, ale można ją wzbogacić
skórką pomarańczową i
rodzynkami.
Topielecźródło: domowy zeszyt z przepisamiSkładniki na niedużą keksówkę:2 szklanki
mąki pszennej125g
masła2
jaja100g
cukru + 1 łyżeczka1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią1/3 szklanki
mleka50g świeżych
drożdżyWykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Mleko leciutko podgrzewamy. Wkruszamy do niego
drożdże i wsypujemy łyżeczkę
cukru. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, wbijamy
jaja, wlewamy nasz zaczyn oraz letnie
masło. Całość przez kilka minut wyrabiamy ręcznie na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w ściereczkę albo nie (ja tego nie robię), wkładamy do garnka (o poj.3-4 litrów) i zalewamy zimną
wodą, na całą wysokość naczynia. Po kwadransie ciasto powinno wypłynąć na powierzchnię. Wówczas zlewamy
wodę, podtrzymując topielca ręką. Odsączamy go bardzo dokładnie. Ja wręcz lekko wyciskam go w dłoniach. Następnie na środku ciasta robimy wgłębienie, w które wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy. Ponownie, starannie wyrabiamy topielca. Następnie przekładamy go do natłuszczonej formy. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem,
cukrem pudrem lub pozostawiamy bez niczego.
Życzę Wam Smacznego! :-)