Wykonanie
Pełne bogactwa, intensywnie pachnące ciasto. Keks. Nasycony
bakaliami. Niosący cudowne wrażenia smakowe z każdym kęsem... Smak, który warto poznać i zapamiętać, bo kolejne święta w
sumie już niedługo ;) Oryginalny przepisDo tego przepysznego keksa zaserwowałam sobie
kawę Jacobs Crema Gold... Z pianką. Cudowny intensywny aromat. Delikatny smak. Idealne komponuje się z "czymś" słodkim - tym razem z bogatym smakiem keksa ;)
Składniki:360 g
mąki pszennej150 g
cukru4
jajka140 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia90 ml
mleka300 g
bakalii (u mnie: 100g
rodzynek, 100g mieszanka
owoców i skórek od Lidla, 50g
żurawiny suszonej i 50g
suszonych owoców goji)2 kieliszki
rumuSposób przygotowania:
Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Odsącz i zalej
rumem. Dodaj pozostałe
owoce i skórki. Mieszaj co jakiś czas, by
owoce dokładnie pokryły się
rumem.
Żółtka utrzyj z
cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj
mleko i roztopione chłodne
masło.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dolewaj masę jajeczną.
Białka ubij na sztywno, dodaj łyżeczkę
cukru i ubijaj jeszcze 40 sekund. Ubite
białka przełóż do ciasta i mieszaj, aż wszystko się dokładnie połączy.
Bakalie odsącz i oprósz lekko
mąką. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. (opcja: góra/dół) ok. 90 minut.