ßßß Cookit - przepis na A z Okazji Urodzin: Sentymentalny Sernik Jak Za Dawnych Lat

A z Okazji Urodzin: Sentymentalny Sernik Jak Za Dawnych Lat

nazwa

Wykonanie

Urodziłam się 10 marca o godzinie 3.15, co oznacza, że zazwyczaj każdą, coraz bardziej "bolesną" ;-) rocznicę przesypiam. Nie inaczej będzie tym razem! To już ostatnie chwile, kiedy jestem wciąż o rok młodsza:-). Nie, w gruncie rzeczy, nie przejmuję sie wcale upływającym czasem, ale okres okołojubileuszowy, z natury swej, skłania do podsumowań i refleksji. W tym roku, by nie rozmyślać o rzeczach, o których myśleć nie mam ochoty, skierowałam się na kulinarnie sentymentalne tory. Zamarzył mi się sernik, ale taki, jakiego teraz prawie nikt nie piecze, z dodatkiem masła, budyniu śmietankowego i proszku do pieczenia. Od kiedy jadłam go po raz ostatni,upłynęło dobrych kilkanaście lat, nie byłam więc pewna, czy dziś mnie zachwyci. Nie zachwycił, ale bardzo przyjemnie zaskoczył, także tym, że idealnie udało się odtworzyć zapamiętany w dzieciństwie smak.
Sernik leciutko pęka, pięknie wyrasta i równie spektakularnie opada, ale w przypadku tego rodzaju wypieku, to rzecz nie do uniknięcia. Warto zadbać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Taki zabieg zmniejszy naturalną skłonność do rys i pęknięć. Jeśli lubicie polską, sernikową klasykę, ten przepis w 100% ją gwarantuje.
Sernik Jak Za Dawnych Lat
źródło: domowy zeszyt z przepisami
Składniki na tortownicę o śr. 20-22 cm:
500g sera na serniki
1/2 szklanki cukru
3 jaja
100g masła
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki rodzynek - tym razem zrobiłam bez
skórka pomarańczowa w ilości wg. uznania
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Odzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kawadrans, po czym odsączamy. Mało ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puch. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Cały czas miksując, wrzucamy ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i rodzynki. Na końcu delikatnie wmieszywamy:-) pianę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę serową. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/a-z-okazji-urodzin-sentymentalny-sernik.html