Wykonanie
Ostatnio podawałam przepis na sernik gotowany, teraz przyszła więc
pora na klasyczny pieczony. Sernik wbrew powszechnej opinii nie jest
ciastem trudnym do zrobienia. Ja zawsze wrzucam do niego składniki na tzw "oko", zapisuję od razu na kartce ile czego dałam, żeby nie zapomnieć i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby sernik nie wyszedł. Najważniejsze, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i żeby był dobrze upieczony (najczęściej piekę metodą obniżania temperatury). No i oczywiście ważny jest
ser- najlepiej własnoręcznie zmielony swojski
twaróg ale nie
powiem, często używam
sera z wiaderka i też jest niczego sobie. Ten sernik tak kusił mojego
męża, że zaczął kroić jeszcze gorący jak tylko wyszłam z domu. Mało zawału nie dostałam gdy wróciłam i zobaczyłam nadkrojony jeszcze ciepły sernik, bo zawsze studzę do następnego dnia żeby dobrze stężał. No ale z sernikami to u nas jest tak zawsze, że jakby mogli, to jedliby prosto z piekarnika.*foremka 23*28 cm (lub większa)Składniki: na ciasto:150 g
mąki pszennej150 g
mąki krupczatki200 g
masła100 g
cukru2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
sera7
jajek50 g
masła150 g
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego (40 g)2 łyżki kwaśnej
śmietany100 g
skórki pomarańczowej100 g
suszonej żurawiny100 g
rodzynekMąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać pozostałe składniki
spodu i zagnieść elastyczne ciasto. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Ciasto rozwałkować na dnie, wstawić do piekarnika i podpiec w 180*C przez około 15 minut (mój piekarnik słabo piecze od
spodu, więc podpiekam wszystkie
spody na wszelki wypadek ale można też wstawić cały sernik od razu).W tym czasie przygotować masę
serową.
Rodzynki i
żurawinę zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić na sitku. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem. Następnie dodać
żółtka. Kiedy składniki będą utarte dodawać po łyżce
sera,
śmietanę i
budyń.Na końcu wrzucić
bakalie. Z
białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przełożyć ją na podpieczony spód. Sernik piec w 180*C około pół godziny a później co kwadrans zmniejszać temperaturę o 20*C trzy
razy. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Najlepiej jeszcze wstawić go na noc do lodówki.