Wykonanie

Sernik makowy inspirowany przepisem z bloga White
Plate . Delikatny,lekko słodki .Idealny do popołudniowej
herbaty.
Sernik makowy
tortownica 24 cm
1 kg
sera do serników
5
jajek200 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
wanilii3 łyżki
mąki5-6 czubatych łyżek masy makowej z
bakaliami250 g
wiśni mrożonych,wydrylowanych ( nie rozmrażamy ich wcześniej)
karmel:
3 łyżki
cukru2 łyżki
śmietany 36 %
1,5 łyżki
masłaSer ucieramy stopniowo dodając
jajka,
cukier,
wanilię ,
mąkę i masę
makową. Miksujemy krótko - tylko do połączenia składników.
Tortownice smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę,na wierzchu układamy
wiśnie.Piec ok 1,5 h w 180 stopniach.
Sernik po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Delikatnie opadnie.
Kiedy zupełnie ostygnie przygotować karmel.
Cukier rozpuścić w rondelku,dodać
śmietanę i
potem masło.Szybko mieszać.
Polać wierzch sernika i poczekać aż ostygnie. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.