Wykonanie
Mój ulubiony klasyczny sernik, nigdy nam się nie znudzi ! :))
ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru150 gram miękkiego
masła2 łyżki
kakao1 łyżka kwaśnej
śmietany1
jajomasa serowa:1 kg
sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)5
jajek200 gram miękkiego
masła1,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1
budyń waniliowy bez
cukru (40 gram)1 łyżka
mąki pszennej3 łyżki smażonej lub kandyzowanej
skórki pomarańczowej (opcjonalnie)3 łyżki
rodzynek (opcjonalnie)Z
mąki, proszku,
cukru,
jaja,
masła,
kakao i
śmietany zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, wsadzić do lodówki.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać miękkie
masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo
twaróg, a
potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z
białek,
rodzynki i
skórkę pomarańczową (opcjonalnie).Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę
serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.