ßßß
ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru150 gram miękkiego masła2 łyżki kakao1 łyżka kwaśnej śmietany1 jajomasa serowa:1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)5 jajek200 gram miękkiego masła1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego1 budyń waniliowy bez cukru (40 gram)1 łyżka mąki pszennej3 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, wsadzić do lodówki.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.