Wykonanie
Ciasto ucierane z
serkiem kremowym, upieczone na prośbę jednej z czytelniczek :-). Proste ciasto ucierane z dodatkiem lekko słonego
serka typu philadelphia, który przełamuje
słodycz babki, nadaje jej ciekawego smaku i wilgotnej konsystencji. Jak przy każdym cieście ucieranym istnieje tutaj dość spore ryzyko zakalca - przeczytaj notkę, jak go uniknąć . Babka smakuje najlepiej z ciepłym
mlekiem, moje dziewczyny oszalały na jej punkcie, choć dla mnie była po prostu ok ;-). Polecam do wypróbowania!Składniki:240 g
serka kremowego typu philadelphia170 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4 duże
jajka2 szklanki
mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać
serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm (piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej o dolnych wymiarach 7,5 x 17 cm i górnych 12 x 21 cm + pozostało mi ciasta na 2 małe babeczki) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem.3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki gorącej
wodySkładniki na
lukier utrzeć grzbietem łyżki do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej masy. W razie konieczności dodać wiecej
wody lub
cukru pudru, regulując konsystencję lukru.Smacznego :-).
Źródło przepisu - kraftrecipes.com .