ßßß Cookit - przepis na Różane babeczki z białą czekoladą…

Różane babeczki z białą czekoladą…

nazwa

Wykonanie

Niedawno podpowiadałam Wam, jak przygotować krystalizowane płatki róż do dekoracji wypieków. Dziś pora na przepis, w którym możecie je wykorzystać. Oczywiście to tylko jedna z wielu opcji, ale babeczki wyglądają tak uroczo, że nie sposób im się oprzeć ;)
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście babeczek różanych, czas najwyższy to zmienić :) Woda różana nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do tego biała czekolada… całe mnóstwo białej czekolady, która nie tylko wzbogaca krem, ale też dodaje ciastu wilgotności. Z płatkami róż, ułożone na ładnej paterze, Wasze babeczki będą ozdobą stołu.
Polecam :)
* przepis Edwarda Gee z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”
Składniki na 12 babeczek:
115g miękkiego, niesolonego masła
115g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka wody różanej (dałam 1 łyżkę)
2 duże jajka
115g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
55g białej czekolady startej na tarce
Na krem:
115g białej czekolady, posiekanej
2 łyżki mleka
175g serka kremowego typu Philadelphia
25g cukru pudru, przesianego
Dodatkowo:
krystalizowane płatki róż do dekoracji (można zastąpić różyczkami z masy cukrowej lub marcepanowej)
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania kremu.
Białą czekoladę i mleko umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa będzie gładka. Zostaw na około 30 minut, aż przestygnie.
Serek kremowy oraz cukier puder zmiksuj na gładką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj dokładnie. Schłodź w lodówce przez około godzinę.
W międzyczasie upiecz babeczki.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej i odłóż.
Masło, cukier oraz wodę różaną umieść w misie miksera i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj roztrzepane jajka. Gdy całość się połączy, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj startą białą czekoladę i wmieszaj delikatnie.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami i każdą napełnij ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, do tzw suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyjmij ostrożnie z formy i studź na kratce.
Wystudzone babeczki posmaruj szczodrą warstwą kremu z białej czekolady i udekoruj płatkami róż.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/09/rozane-babeczki-z-biala-czekolada