Wykonanie
Niedawno podpowiadałam Wam, jak przygotować krystalizowane
płatki róż do dekoracji wypieków. Dziś
pora na przepis, w którym możecie je wykorzystać. Oczywiście to tylko jedna z wielu opcji, ale babeczki wyglądają tak uroczo, że nie sposób im się oprzeć ;)Jeżeli jeszcze nie próbowaliście babeczek różanych, czas najwyższy to zmienić :)
Woda różana nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do tego
biała czekolada… całe mnóstwo
białej czekolady, która nie tylko wzbogaca krem, ale też dodaje ciastu wilgotności. Z
płatkami róż, ułożone na ładnej paterze, Wasze babeczki będą ozdobą stołu.Polecam :)* przepis Edwarda Gee z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”Składniki na 12 babeczek:115g miękkiego, niesolonego
masła115g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
wody różanej (dałam 1 łyżkę)2 duże
jajka115g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia55g
białej czekolady startej na tarceNa krem:115g
białej czekolady, posiekanej2 łyżki
mleka175g
serka kremowego typu Philadelphia25g
cukru pudru, przesianegoDodatkowo:krystalizowane
płatki róż do dekoracji (można zastąpić różyczkami z masy cukrowej lub marcepanowej)Wykonanie:Zacznij od przygotowania kremu.
Białą czekoladę i
mleko umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść w kąpieli
wodnej. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa będzie gładka. Zostaw na około 30 minut, aż przestygnie.
Serek kremowy oraz
cukier puder zmiksuj na gładką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną
czekoladę i wymieszaj dokładnie. Schłodź w lodówce przez około godzinę.W międzyczasie upiecz babeczki.
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiej i odłóż.
Masło,
cukier oraz
wodę różaną umieść w misie miksera i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj roztrzepane
jajka. Gdy całość się połączy, wsyp
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj startą
białą czekoladę i wmieszaj delikatnie.Formę do muffinów wyłóż papilotkami i każdą napełnij
ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, do tzw suchego patyczka.Upieczone babeczki wyjmij ostrożnie z formy i studź na kratce.Wystudzone babeczki posmaruj szczodrą warstwą kremu z
białej czekolady i udekoruj
płatkami róż.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)