ßßß
Niedawno podpowiadałam Wam, jak przygotować krystalizowane płatki róż do dekoracji wypieków. Dziś pora na przepis, w którym możecie je wykorzystać. Oczywiście to tylko jedna z wielu opcji, ale babeczki wyglądają tak uroczo, że nie sposób im się oprzeć ;)Jeżeli jeszcze nie próbowaliście babeczek różanych, czas najwyższy to zmienić :) Woda różana nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do tego biała czekolada… całe mnóstwo białej czekolady, która nie tylko wzbogaca krem, ale też dodaje ciastu wilgotności. Z płatkami róż, ułożone na ładnej paterze, Wasze babeczki będą ozdobą stołu.Polecam :)* przepis Edwarda Gee z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”Składniki na 12 babeczek:115g miękkiego, niesolonego masła115g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka wody różanej (dałam 1 łyżkę)2 duże jajka115g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia55g białej czekolady startej na tarceNa krem:115g białej czekolady, posiekanej2 łyżki mleka175g serka kremowego typu Philadelphia25g cukru pudru, przesianegoDodatkowo:krystalizowane płatki róż do dekoracji (można zastąpić różyczkami z masy cukrowej lub marcepanowej)Wykonanie:Zacznij od przygotowania kremu.Białą czekoladę i mleko umieść w żaroodpornej miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa będzie gładka. Zostaw na około 30 minut, aż przestygnie.Serek kremowy oraz cukier puder zmiksuj na gładką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj dokładnie. Schłodź w lodówce przez około godzinę.W międzyczasie upiecz babeczki.Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej i odłóż.Masło, cukier oraz wodę różaną umieść w misie miksera i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj roztrzepane jajka. Gdy całość się połączy, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj startą białą czekoladę i wmieszaj delikatnie.Formę do muffinów wyłóż papilotkami i każdą napełnij ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, do tzw suchego patyczka.Upieczone babeczki wyjmij ostrożnie z formy i studź na kratce.Wystudzone babeczki posmaruj szczodrą warstwą kremu z białej czekolady i udekoruj płatkami róż.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)