ßßß Cookit - przepis na Tort dobosza

Tort dobosza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
esencja waniliowa 1 łyżek stołowych
mąka pszenna 100 gramów
czekolada deserowa 175 gramów
masło 175 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
cukier puder 350 gramów
cukier kryształ 100 gramów
woda 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
1 na 4 arkuszach pergaminu narysować okręgi o średnicy 18cm.
2 w misce ubijać jajka i cukier mikserem przez 10 min lub gdy będzie masa puszysta, wlać esencje i wymieszać, przesiać mąkę i wymieszać
3 do blachy włożyć kartkę z okręgami, masę podzielić na 4 części i na każdym kole rozprowadzić jedną część. Piec w 200stopniach ok 5-8min lub jak zbrązowieje, ostudzić
4 przygotować masę: roztopić czekoladę i wystudzić, ubić masło, mleko i cukier na masę, wlać czekoladę i rozetrzeć
5 do rondla o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę, gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści a płyn będzie złoty. zdjąć rondelek z ognia, wylać na jeden z placków i rozprowadzić nożem.
6 zdjąć plastry z papieru i na jednym okręgu posmarować 1/4 masy nałożyć kolejną część ciasta, krem i tak aż na wierchu będzie położone ciast na którym jest wylany karmel, resztę kremu rozprowadzić na boki.
Autor: hanka902
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8267/Tort-dobosza