Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki
drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na
proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ".
Składniki:380 g
mąki pszennej (ja użyłam typ 550),7 g
drożdży,180 ml
mleka (ciepłego
mleka),53 g
cukru,3 łyżki
masła,1
jajko,Polewa:1/2 tabliczki
czekolady białej,3 kostki
gorzkiej czekolady,
Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm i wycinać kółeczka, najpierw większą szklanką, później mniejszą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym
oleju w temp. 180 ° C. Ja smażę na kuchni indukcyjnej na mocy 7. Piekę na rumiano i upieczone odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i zanurzamy nasze oponki. Połowę jednak zrobiłam klasycznie z
cukrem pudrem.