ßßß
Składniki na 12 porcji:50 g świeżych drożdży8 łyżek cukru1 szklanka mleka3 szklanki mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)3 brzoskwinie1 jajko50 g masłaKruszonka:2 łyżki masła1 łyżka cukru2-3 łyżki mąki pszennejLukier:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki zimnej wodySposób przygotowania:Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na małe fragmenty i zasypać 2 łyżkami cukru.Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie może być gorące). Dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.Rozczyn przelać do miski, wbić jajko, dodać szklankę mąki, resztę cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 20 – 25 minut).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę, zagnieść podsypując mąką, po czym podzielić na fragmenty wielkości mandarynki. W każdej drożdżówce na środku zrobić wgłębienie i uzupełnić pokrojonymi brzoskwiniami.Drożdżówki przełożyć do formy, po czym odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: masło wraz z cukrem oraz mąką przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Na drożdżówki nałożyć kruszonkę, następnie wstawić blaszkę do piekarnika i piec 20-25 minut bez termoobiegu. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.Lukier:Cukier puder wymieszać z zimną wodą. Kiedy drożdżówki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.