ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

Zatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :)
Składniki:
50 g drożdży świeżych
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
100 g masła
300 g mąki pszennej
2 jajka
1 słoiczek jagód (ok. 100 g)
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Przepis:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do nich 1/2 szklanki letniego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na ok. 10 kawałków i z każdego z nich tworzymy placuszek z małym zagłębieniem. Do placuszków nakładamy ok. 1 łyżeczkę odsączonych jagód i zaklejamy brzegi i formujemy tak, aby powstały kuleczki. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką. Tak przygotowane bułeczki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy je jeszcze do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie pieczemy je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do ostygnięcia na kratce i przygotujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą i w tak przygotowanym lukrze maczamy wierzch bułek.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/03/bueczki-drozdzowe-z-jagodami.html