Wykonanie
Zatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek
jagód :)Składniki:50 g
drożdży świeżych1 szklanka
mleka1/2 szklanka
cukru100 g
masła300 g
mąki pszennej2
jajka1 słoiczek
jagód (ok. 100 g)
Lukier:1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki gorącej
wodyPrzepis:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru i dodajemy do nich 1/2 szklanki letniego
mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy
masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy
mąkę, pozostałe
mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone
masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy
mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na ok. 10 kawałków i z każdego z nich tworzymy placuszek z małym zagłębieniem. Do placuszków nakładamy ok. 1 łyżeczkę odsączonych
jagód i zaklejamy brzegi i formujemy tak, aby powstały kuleczki. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je
mąką. Tak przygotowane bułeczki układamy obok siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy je jeszcze do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie pieczemy je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Po upieczeniu bułeczki zostawiamy do ostygnięcia na kratce i przygotujemy
lukier.
Cukier puder rozcieramy z gorącą
wodą i w tak przygotowanym lukrze maczamy wierzch
bułek.