ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Kochani, dzisiaj kolejny debiut w mojej kuchni i tym samym na blogu! Mam dla Was jagodzianki i to nie byle jakie! Z dużą ilością nadzienie, o niezwykle maślanym smaku i żółtym kolorze! Niczym z cukierni, ale tutaj nie oszukuje mówiąc, że są pełne w środku! Póki co jest to pierwsza próba, ale z pewnością spróbuje jeszcze innych przepisów i ocenię, które są tymi najlepszymi :)
Ciasto (jak zawsze) pomógł mi wyrobić mój brat, który w sprawach drożdżowych wypieków ma już doświadczenie. Nie wiem kto mi będzie pomagał, kiedy już się wyprowadzi! Chyba będę musiała wpraszać się do niego i będziemy kontynuować tradycję wspólnego pieczenia i tym samym wyjadania surowego ciasta, które ja spożywam zdecydowanie w mniejszych ilościach niż on sam..
Składniki:
/inspiracja/
19g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniego mleka
500g mąki pszennej
50g cukru
5 jajek w temp. pokojowej
350g miękkiego masła
500g jagód
ew. cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy w miseczce, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrosną.
W dużym naczyniu umieszczamy mąkę, cukier, 3 jajka i gotowe drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałe jajka. Ciągle wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą (ciasto będzie luźne i lepkie).
Stopniowo dodajemy po łyżce masła. Kiedy cały tłuszcz wymiesza się z masą oprószamy je mąką, zawijamy folią, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po około godzinie odgazowuję ciasto, uderzając w nie pięścią, przykrywam ponownie folią i wkładam do lodówki na noc.
Rano wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Tniemy na kwadraty o boku 8 cm. Każdy kawałeczek dodatkowo spłaszczamy na dłoni, nakładamy jagody i ew. zasypujemy łyżeczką cukru pudru - zaklejamy i układamy zlepieniem do dołu.
Przygotowane bułeczki wstawiamy na 35 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią.
Gotowe polewamy lukrem (łączymy wodę z cukrem pudrem i energicznie ucieramy) lub posypujemy cukrem pudrem. Są pyszne po delikatnym przestudzeniu!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/07/jagodzianki.html