Wykonanie

Kochani, dzisiaj kolejny debiut w mojej kuchni i tym samym na blogu! Mam dla Was jagodzianki i to nie byle jakie! Z dużą ilością nadzienie, o niezwykle maślanym smaku i
żółtym kolorze! Niczym z
cukierni, ale tutaj nie oszukuje mówiąc, że są pełne w środku!
Póki co jest to pierwsza próba, ale z pewnością spróbuje jeszcze innych przepisów i ocenię, które są tymi najlepszymi :)

Ciasto (jak zawsze) pomógł mi wyrobić mój brat, który w sprawach
drożdżowych wypieków ma już doświadczenie. Nie wiem kto mi będzie pomagał, kiedy już się wyprowadzi! Chyba
będę musiała wpraszać się do niego i będziemy kontynuować tradycję wspólnego pieczenia i tym samym wyjadania surowego ciasta, które ja spożywam zdecydowanie w mniejszych ilościach niż on sam..Składniki:/inspiracja/19g świeżych
drożdży1/3 szklanki letniego
mleka500g
mąki pszennej50g
cukru5
jajek w temp. pokojowej350g miękkiego
masła500g
jagódew.
cukier puderPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy w miseczce, zalewamy letnim
mlekiem, dodajemy łyżkę
mąki i łyżeczkę
cukru. Całość ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrosną.W dużym naczyniu umieszczamy
mąkę,
cukier, 3
jajka i gotowe
drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałe
jajka. Ciągle wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą (ciasto będzie luźne i lepkie).Stopniowo dodajemy po łyżce
masła. Kiedy cały tłuszcz wymiesza się z masą oprószamy je
mąką, zawijamy folią, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia.Po około godzinie odgazowuję ciasto, uderzając w nie pięścią, przykrywam ponownie folią i wkładam do lodówki na noc.Rano wykładamy ciasto na obsypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Tniemy na kwadraty o
boku 8 cm. Każdy kawałeczek dodatkowo spłaszczamy na dłoni, nakładamy
jagody i ew. zasypujemy łyżeczką
cukru pudru - zaklejamy i układamy zlepieniem do dołu.Przygotowane bułeczki wstawiamy na 35 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią.Gotowe polewamy lukrem (łączymy
wodę z
cukrem pudrem i energicznie ucieramy) lub posypujemy
cukrem pudrem. Są pyszne po delikatnym przestudzeniu!Smacznego :)

