Wykonanie
Nasze prababki i babki traktowały
czarne jagody jak cudowny naturalny lek na wiele chorób. Nic
dziwnego, gdyż
owoce te mają bardzo silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Zbawiennie wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom
cukru we
krwi, a w dodatku są prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Cudowna wizja, że wymiatają z mego organizmu wolne rodniki sprawia, że po kolejny kawałek ciasta z
jagodami sięgam ze zdecydowaniem mniejszym poczuciem
winy:-).Składniki (na blachę 25x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm):Ciasto:300 g
jagód2,5 szklanki
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży0,5 szklanki
cukru3
jaja0,5 szklanki
mleka100g
masłaKruszonka:8 łyżek
mąki4 łyżki
masła4 łyżki
cukru pudruWykonanie:Na początku przygotowujemy zaczyn. W tym celu, rozkruszone
drożdże zasypujemy łyżeczką
cukru i czekamy aż staną się płynne.Następnie zalewamy je lekkociepłym
mlekiem. Całość mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.W czasie, gdy nasze
drożdże przygotowują się do pracy, rozpuszczamy
masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładką masę. Następnie wlewamy rozpuszczone
masło i jeszcze raz wyrabiamy. Naczynie z
ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Proces ten trwa zwykle około 60 min. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość. Zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Przepis na jej wykonanie znajdziecie TU . Formę do pieczenia smarujemy
masłem i oprószamy
mąką lub
tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy
jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem już tylko na 30 min. Po wyrośnięciu posypujemy nasze ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-45 min w temp. 170C.
Życzę Wam smacznego! :-)