Wykonanie
Ciasto, które jako pierwsze zniknęło ze świątecznego stołu.I chyba nie muszę nic więcej dodawać - po prostu zróbcie je i przekonajcie się sami ;)
(Mała blacha, wymiary 22x28cm)SKŁADNIKI : na
biszkopt:4
jajka4 łyżki
wody1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę budyniową:2 budynie
waniliowe2 i 1/3 szklanki
mleka100 g
masła8 łyżek
cukru pudrupozostałe:ugotowane mleczko słodzone zagęszczone w puszce (8% tłuszczu) lub kajmakok. 150 g
orzechów włoskich4 łyżki
cukru1 łyżka
masła2 kremówki2
śmietan fixy (można zrobić
bitą śmietanę z
żelatyną - ważne, żeby dodać coś, co ją 'usztywni')2 łyżki
cukru pudrustarta
czekoladaWYKONANIE:1.
Biszkopt - oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wodą aż uzyskamy puszystą masę, a następnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i znowu miksujemy (masa powinna być gęsta, w razie potrzeba dodajemy 1-2 łyżki
mąki). W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Na końcu łączymy obydwie masy i pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach.
Potem studzimy
biszkopt i przecinamy go na dwa płaty.2. Masa budyniowa - musimy zagotować 2 szklanki
mleka, a w 1/3 szklanki
mleka rozmieszać budynie. Gdy
mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy budynie i energicznie mieszamy, jeszcze przez chwilę trzymając rondelek na ogniu. Następnie musimy całkowicie ostudzić
budyń (to może zająć nawet 2-3h*). Dopiero
potem miksujemy
budyń z miękkim
masłem i
cukrem pudrem.3. Na pierwszym płacie
biszkoptu rozsmarowujemy masę budyniową (powinna być wysoka na ok. 2 cm) i przykrywamy ją drugim płatem
biszkoptu, który pokrywamy
kajmakiem (ilość wg upodobań).4.
Orzechy, 1 łyżkę
masła i 4 łyżki
cukru wsypujemy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż zobaczymy, że
cukier się skarmelizował. Wtedy rozsypujemy
orzechy równomiernie na kajmaku.5. Ubijamy kremówki (pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki
cukru pudru i 2
śmietan fixy). Otrzymaną
bitą śmietanę rozkładamy na przestygniętą warstwę
orzechów i posypujemy ją startą
czekoladą.6. Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.*warto
budyń zrobić wcześniej, a resztę najlepiej wykonywać w wymienionej kolejności