ßßß
(Mała blacha, wymiary 22x28cm)SKŁADNIKI : na biszkopt:4 jajka4 łyżki wody1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową:2 budynie waniliowe2 i 1/3 szklanki mleka100 g masła8 łyżek cukru pudrupozostałe:ugotowane mleczko słodzone zagęszczone w puszce (8% tłuszczu) lub kajmakok. 150 g orzechów włoskich4 łyżki cukru1 łyżka masła2 kremówki2 śmietan fixy (można zrobić bitą śmietanę z żelatyną - ważne, żeby dodać coś, co ją 'usztywni')2 łyżki cukru pudrustarta czekoladaWYKONANIE:1. Biszkopt - oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą aż uzyskamy puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu miksujemy (masa powinna być gęsta, w razie potrzeba dodajemy 1-2 łyżki mąki). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Na końcu łączymy obydwie masy i pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Potem studzimy biszkopt i przecinamy go na dwa płaty.2. Masa budyniowa - musimy zagotować 2 szklanki mleka, a w 1/3 szklanki mleka rozmieszać budynie. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy budynie i energicznie mieszamy, jeszcze przez chwilę trzymając rondelek na ogniu. Następnie musimy całkowicie ostudzić budyń (to może zająć nawet 2-3h*). Dopiero potem miksujemy budyń z miękkim masłem i cukrem pudrem.3. Na pierwszym płacie biszkoptu rozsmarowujemy masę budyniową (powinna być wysoka na ok. 2 cm) i przykrywamy ją drugim płatem biszkoptu, który pokrywamy kajmakiem (ilość wg upodobań).4. Orzechy, 1 łyżkę masła i 4 łyżki cukru wsypujemy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż zobaczymy, że cukier się skarmelizował. Wtedy rozsypujemy orzechy równomiernie na kajmaku.5. Ubijamy kremówki (pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fixy). Otrzymaną bitą śmietanę rozkładamy na przestygniętą warstwę orzechów i posypujemy ją startą czekoladą.6. Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.*warto budyń zrobić wcześniej, a resztę najlepiej wykonywać w wymienionej kolejności