Wykonanie
Dzień Dziadka od lat przynosi odrobinę nostalgii i wiele tęsknoty. Moi dziadkowie byli zawsze blisko, ale stanowczo zbyt krótko. To na nich życie uczyło mnie istoty przemijania. Odeszli już dawno, zostawiając miłość i wspomnienia, które muszą mi wystarczyć aż do końca.Dla wszystkich Dziadków i Babć, którzy nadal są z
Wami przygotujcie ten pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia...
(przepis na małą tortownicę)Ciasto:3
jaja150g
cukru200g
mąki pszennej50g
orzechów włoskich2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem
kawowy:2
torebki budyniu
waniliowego750ml
mleka200g
masła100g
cukru pudrupół szklanki
kawy cappuccino50ml
wodyCiasto:
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać
cukier i
żółtka.
Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą lub
kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut.Krem:500ml
mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml
mleka, ugotować
budyń i ostudzić.
Kawę zalać 50ml wrzącej
wody, dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć z
cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone
Cappuccino i
budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować
orzechami włoskimi.Smacznego!!