Wykonanie
To nie był najlepszy pomysł robić babeczki z kremem w dzień największego upału ;-). Dodatkowo, nie było najlepszym pomysłem wkładać Kinder Bueno do środka babeczek, nie ma tego 'efektu wow', wafelek mięknie pod wpływem temperatury, krem gdzieś wypływa.. chyba nadają się jedynie do dekoracji :-). Na szczęście do babeczek dodałam sporo chocolate
chips, by nie były całkiem zwykłe. Krem przygotowałam z
serka kremowego philadelphia z odrobiną nutelli, która była już prawie konsystencji płynnej w rozgrzanych szafkach - cud, że krem się nie zwarzył. Ale dzieci zadowolone, zadanie wykonane ;-).Składniki na 12 babeczek:160 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków165 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski wanilii3 łyżki
mleka50 g
mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałkiponadto: batoniki kinder bueno do nadziania babeczek (niekoniecznie) + do dekoracjiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać pastę z
wanilii,
mleko i zmiksować.Do powstałej masy dodać odłożone przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać kawałki
czekolady.Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. W środek każdej babeczki wcisnąć kawałek batonika (niekoniecznie).Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem z
serka kremowego:2 opakowania
serka kremowego philadelhpia (każde opakowanie 200 g)2 łyżki nutelliW misie miksera umieścić schłodzony
serek kremowy dodać nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem wycisnąć na babeczki wedle swojej fantazji :-). Na wierzch każdej babeczki położyć kawałek Kinder Bueno, ozdobić zygzakami z nutelli (zygzaki wyciskamy z woreczka lub rękawa z odciętą końcówką).Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).