Wykonanie
Luty, kto by się spodziewał, że będzie takim pracowitym miesiącem, że zaowocuje w tyle nieprzewidzianych zdarzeń. Troszkę mnie mniej na blogu, ale praca pochłonęła mnie całkowicie. Zapomniałam już dawno o urlopie. Szkoda. Najsmutniejsze to kiedy tak szybko cały czar i radość z wolnego czasu, umykają i nie mamy na to żadnego wpływu.
Powiem Wam Kochani, że ten rok mnie co chwila zaskakuje i bardzo bym chciała żeby tych złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu!Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych
owoców takich jak
jabłka czy
gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie proponuje wilgotne ciasto, z ziarenkami prawdziwej
wanilii i hiszpańskiej
czekolady. Do tego nasze polskie
gruszki, słodziutkie i aromatyczne. Ciasto jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Można zrobić rano, a na popołudniową
kawkę już będzie do jedzenia!Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 200 g
masła- 3
jajka- 120 ml
mleka- 260 g
mąki pszennej- 170 g
cukru- 2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
laska wanilii- 3 czubate łyżki
czekolady w proszku (ja użyłam hiszpańskiej)- 1/3 łyżeczki
soli- 3
gruszki, pokrojone w ćwiartki
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy
cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy
mleko,
sól. Masę mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Masa musi być wystudzona, dodajemy do niej 3
żółtka,
mąkę,
proszek do pieczenia.Ubijamy pianę z
białek. Dodajemy do masy.Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ziarenka z
laski wanilii. Do drugiej
czekoladę.Do długiej foremki typu keksówka, wylewamy masę
czekoladową. Układamy
gruszki (obrane i pokrojone na ćwiartki bądź ósemki), na wierzch wylewamy masę
waniliową. Całość pieczemy przez 55-60 minut w temp 185 stopni C.Grzanie dół przez 30 minut. Reszta czasu + termoobieg.Ciasto studzimy całkowicie!Nie kroimy nawet gdy jest lekko ciepłe.Posypujemy
cukrem pudrem!Smacznego!