Zwolennicy czekolady mogą ją także dodać do gofrów. Udekorowane bitą śmietaną i ulubionymi owocami, będą też dobrym sposobem na słodki wieczór we dwoje.500 g mąki pszennej200 g gotowych groszkówczekoladowych lub gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki30 g cukru8 g proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonu400 ml mleka80 g masła4 jajkaRozpuść masło w rondelku. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do mąki porcjami dolewaj mleko, cały czas ubijając ciasto mikserem, następnie dodaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie już jednolite, zwiększ obroty do maksimum i miksuj przez chwilę, aby dobrze je napowietrzyć. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę (lub groszkiczekoladowe) i wymieszaj szpatułką. Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste. Wystudź na kuchennej kratce.Autor: Zuzanna Wiciejowska