Wczoraj z Angeliką z bloga 365 dni dookoła kuchni oddałyśmy się w wir czekoladowego szaleństwa. W końcu należało godnie uczcić Światowy Dzień Czekolady :) Okazja nie byle jaka, więc i ciasteczka na bogato, bo aż po4 czekoladowe! A wszystko wg przepisu Singrid Verbert.Składniki (ok. 25 sztuk):- 4 tabliczki gorzkiej czekolady- 150 g cukru- 110 g mąki- 2 jajka- 60 g masła- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soliDodatkowo:- groszkiczekoladoweWykonanie:Zaczynamy od rozpuszczenia 3 i 1/2 tabliczki czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Następnie ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem i nadal miksujemy. Pod koniec wsypujemy wymieszaną z proszkiem i soląmąkę oraz 1/2 posiekanej czekolady.Ciasto miało bardzo zwartą konsystencję, więc porcje na blaszkę wyłożoną papierem wykładałyśmy za pomocą ręki formując kulki, a następnie je spłaszczając. Należy pamiętać o odstępach, bo ciastka trochę podrosną:) . Wierzch ciasteczek dekorujemy groszkami czekoladowymi.Ciasteczka piekłyśmy w temperaturze 160 st przez 20 min. Po wyciągnięciu były bardzo kruche, jednak kiedy wystygły stwardniały.Idealnie smakują z kubkiemmleka!