Wykonanie
Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?Paulina Zduniak02 . 02.2016 08:28A A AKażdy z nas ma zapewne listę produktów, które zawsze muszą być w domu, by można było szybko przygotować coś do jedzenia. Wśród nich znajdą się pewnie
mąka,
cukier,
jajka,
mleko,
olej, a także
ryż i
makaron. Domową spiżarnię warto również zaopatrzyć w kilka produktów, z dodatkiem których można ekspresowo przyrządzić zupy, potrawki, pasty kanapkowe czy sałatki. Przydadzą się i wtedy, kiedy akurat nie możemy wyjść do sklepu po zakupy, i wtedy, gdy niespodziewanie u drzwi staną goście. Oto nasze propozycje.
Kiszone ogórkipoprzednie 1/9 następne
Fot. Sławomir Smolarek
Kiszone ogórki są smaczne zarówno
solo czy w zupie. Możesz nadziewać nimi kotlety mielone i
mięsne roladki, a także przyrządzić z ich dodatkiem
sałatkę jarzynową lub
śledziową, a także dodawać je do potrawek.Zupa ogórkowa1 i 1/2 litra
wywaru drobiowego200 g
kiszonych ogórków300 g
ziemniaków1
marchewka (najlepiej z
wywaru)125 ml
śmietany 30 proc.kwas
ogórkowy (z
ogórków kiszonych)
koperekZiemniaki obierz i pokrój w kostkę, przepłucz. W dużym garnku podgrzej rosół, dodaj
ziemniaki i ugotuj je do miękkości.
Marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do zupy, dopraw
solą i
pieprzem. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę kwasu
ogórkowego.
Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka. Spróbuj i ewentualnie dopraw
solą i
pieprzem. Na koniec posyp posiekanym
koperkiem.Autorki: Paulina Kałka, Zuzanna WiciejowskaZobacz również inne przepisy na dania z
ogórkami kiszonymi:
Sałatka jarzynowaKotlety mielone z
selerem i
ogórkiem kiszonymRolady wołowe z
ogórkiemRagout z
papryki i
ogórków kiszonychpoprzednie 1/9 następneZobacz także
Ekspresowy
kurczak - szybki pomysł na obiad i nie tylko
Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce
Szybkie sałatki