ßßß
Fot. Sławomir SmolarekKiszone ogórki są smaczne zarówno solo czy w zupie. Możesz nadziewać nimi kotlety mielone i mięsne roladki, a także przyrządzić z ich dodatkiem sałatkę jarzynową lub śledziową, a także dodawać je do potrawek.Zupa ogórkowa1 i 1/2 litra wywaru drobiowego200 g kiszonych ogórków300 g ziemniaków1 marchewka (najlepiej z wywaru)125 ml śmietany 30 proc.kwas ogórkowy (z ogórków kiszonych)koperekZiemniaki obierz i pokrój w kostkę, przepłucz. W dużym garnku podgrzej rosół, dodaj ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę kwasu ogórkowego. Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.Autorki: Paulina Kałka, Zuzanna WiciejowskaZobacz również inne przepisy na dania z ogórkami kiszonymi:Sałatka jarzynowaKotlety mielone z selerem i ogórkiem kiszonymRolady wołowe z ogórkiemRagout z papryki i ogórków kiszonychpoprzednie 1/9 następneZobacz także
Ekspresowy kurczak - szybki pomysł na obiad i nie tylko
Naleśniki na słono - smażone, zapiekane, w panierce
Szybkie sałatki