Wykonanie
Pozostajemy przy smakach dzieciństwa... ogórkowa to najlepsza zupa na świecie, no, może ex aequo z rosołem. :)To moja ostatnia propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku!, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
ok. 2 litry
wywaru (u mnie drobiowy)gotowane:
marchew,
pietruszka,
selerziemniakiogórki kiszoneew.
woda z
ogórków (na 2 litry
bulionu dałam ok. 1/2 litra)
śmietana do zabielenia
sól,
pieprzkoperek do podania
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, ugotować.
Ogórki, a także gotowane warzywa (u mnie z
wywaru) zetrzeć na tarce. Wrzucić wszystko do gotującego się
wywaru, dolać
wody z
ogórków, gotować ok. 10 minut. Zabielić
śmietaną rozprowadzoną w małej ilości gorącej zupy. Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać
koperkiem.Smacznego!