Wykonanie
Zupa ogórkowa.... Cóż tu mówić....Aż mi ślinka cieknie, jak przypomnę sobie jak smakowała w wakacje zupa ogórkowa z resztek
ogórków małosolnych ( w
sumie to już kwaszonych, bo to były resztki ze słoja)...Ta zupa powstała jednak z
ogórków ukiszonych w wakacje, bardziej kwaśnych i idealnych na taka pogodę jak teraz ;)
Składniki:1 litr
bulionu warzywno-mięsnego lub warzywnegowarzywa z
bulionu (
pietruszka,
marchewka,
seler) lub sama
marchewka5
ogórków kiszonych5-10
ziemniaków (zależy ile lubicie, ja uwielbiam wiele)mały kubeczek
śmietanykopereksól pieprz w razie potrzeby sok z
ogórkówPrzygotowanie:Do garnka wlej
wywar i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Ugotuj je do miękkości.Warzywa z
bulionu pokrój w kostkę i gdy
ziemniaki będą miękkie, dodaj je do
bulionu.
Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.Dopraw
solą i
pieprzem, w razie potrzeby dodaj sok z
ogórków, jeżeli wydaje ci się, że zupa jest mdła.Zagotuj, dodaj drobno pokrojony
koperek.Do miseczki odlej trochę zupy, dodaj
śmietanę, wymieszaj i wlej do garnka.Smacznego :)