ßßß
 
            
         składniki:4 skrzydełka z kurczaka2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę1 mała marchewkapo kawałku korzenia pietruszki, selera i kawałek pora (wszystko posiekane - ok. 1 szklanki)4 ogórki kiszone (najlepiej takie samodzielnie kiszone)1/2 szklanki kwasu ogórkowego3 ząbki kiszonego czosnku1/2 pęczka koperku3/4 szklanki gęstej śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zważyła w kwaśnej zupie)1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek kminkudo smaku: sól, pieprz mielonysposób przygotowania: Skrzydełka umyłam, zalałam niewielką ilością zimnej wody, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotowałam na małym ogniu aż mięsko było zupełnie miękkie, wyjęłam, przestudziłam, oddzieliłam mięso od kości. Do gorącego wywaru dodałam ziemniaki a gdy były już miękkie dosypałam posiekane warzywa, i chwilkę pogotowałam razem. Dodałam obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku. Dolałam kwas ogórkowy - można dolać trochę wody, ale my lubimy kwaśną zupę - zagotowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabieliłam śmietaną i podałam posypaną resztą koperku.
składniki:4 skrzydełka z kurczaka2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę1 mała marchewkapo kawałku korzenia pietruszki, selera i kawałek pora (wszystko posiekane - ok. 1 szklanki)4 ogórki kiszone (najlepiej takie samodzielnie kiszone)1/2 szklanki kwasu ogórkowego3 ząbki kiszonego czosnku1/2 pęczka koperku3/4 szklanki gęstej śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zważyła w kwaśnej zupie)1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek kminkudo smaku: sól, pieprz mielonysposób przygotowania: Skrzydełka umyłam, zalałam niewielką ilością zimnej wody, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotowałam na małym ogniu aż mięsko było zupełnie miękkie, wyjęłam, przestudziłam, oddzieliłam mięso od kości. Do gorącego wywaru dodałam ziemniaki a gdy były już miękkie dosypałam posiekane warzywa, i chwilkę pogotowałam razem. Dodałam obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku. Dolałam kwas ogórkowy - można dolać trochę wody, ale my lubimy kwaśną zupę - zagotowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabieliłam śmietaną i podałam posypaną resztą koperku.