ßßß
SKŁADNIKI:500 g ogórków kiszonych (nie zakwaszanych!)3 marchewki1 pietruszkamały kawałek selera2-3 duże ziemniaki4 skrzydełka z kurczaka2 litry wody3 kulki ziela angielskiego2 liście laurowe3 szczypty kminku mielonegopieprz, sól, ew. przyprawa do zupopcjonalnie: 2 łyżki śmietany, świeży koperek do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy wywar. Warzywa myjemy i obieramy (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki). Pietruszkę, seler i półtorej marchewki ścieramy prosto do garnka, dodajemy też umyte skrzydełka, resztę marchewki w całości, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy rosół.Po ok. pół godziny do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Teraz dodajemy starte ogórki (można je wcześniej poddusić na łyżce masła, by zmiękły) i jeszcze chwilę gotujemy do miękkości.Po tym czasie z zupy wyławiamy skrzydełka i marchewkę (tę w całości) i doprawiamy zupę do smaku.Zupę możemy zabielić śmietaną. Do kubka wlewamy śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy. Całość mieszamy i wlewamy do garnka energicznie mieszając (by śmietana się nie zważyła). Zupę możemy podać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!