ßßß
Składniki (6 osób):0,3 kg żeberek lub ćwiartka z kurczaka3 marchewki1 pietruszka1 cebulakawałek selera400g ogórków kiszonych wraz z zalewą5 ziemniakówkoperek opcjonalnie2 łyżki mąkiśmietana do zupprzyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sólWykonanie:Do około 3l wody dodać mięso i warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiać: zielem angielskim, liściem laurowy, solą i pieprzem. Gotować około 40 minut. Po tym czasie wyjąć warzywa i zostawić do ostygnięcia. Do zupy wlać wywar z ogórków i dodać pokrojony koperek.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ogórki oraz warzywa wyjęte z zupy. Starte ogórki i warzywa dodać do zupy. Gotować około 10 minut. Zupę zaprawić mąką rozrobioną z wodą i śmietaną. Porcja zupy to około 175 kcal.