ßßß Cookit - przepis na Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkowe

Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkowe

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Święta coraz bliżej, ja osobiście już nie mogę się ich doczekać. Pierwsze plany, zaopatrywanie się w dekoracje i szukanie mikołajkowych prezentów to rzeczy które tak wprawiają nas w świąteczny nastrój jak nic innego. Co więcej świąteczne aromaty korzeni wprawiają mnie w bardzo dobry nastrój, więc nie pozostaje nic innego jak tylko zabranie się za świąteczne wypieki!
Dziś proponuję Wam kruche bananowo-jabłkowe mocno korzenne ciasto, które dzięki słodkim bananom nie wymaga dodatku cukru, a mąką pełnoziarnista dodaje mu wspaniałego kolorytu i walorów zdrowotnych, z pewnością takie ciasto zagości na moim świątecznym stole.
Składniki na dużą blachę:
ciasto:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej graham 1850
1,5 szklanki mąki pszennej (np. krupczaki)
200 g masła
2 duże jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru waniliowego
1/3-1/2 szklanki cukru kryształu
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek np. szara reneta
5 sporych dojrzałych bananów
1 gwiazdka anyżu,
4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 ziela angielskie
10 goździków
5 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
ciasto:
Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem, cukrami ( najlepszy będzie ten z prawdziwą wanilią) i solą.
Zimne masło kroimy w kostkę i rozkurszamy w mące, aby utworzyły się drobne grudki, po czym wbijamy jajka, szybko wyrabiamy i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Możemy je nawet zamrozić jeśli planujemy wyrób ciasta w późniejszym terminie lub zrobić z niego ciasteczka.
nadzienie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, po czym wkładamy do garnka z odrobiną wody na dnie, aby nie przywarły ( ok 50 ml) po czym dodajemy pokrojone w plasterki (1-2 cm) banany.
Smażymy, mieszając, aż zrobią się szkliste, a banany się rozgotują.
Dla pewności proponuję je utłuc ubijaczką do ziemniaków, ja tak robię zazwyczaj przy ciastach z bananami.
Przyprawy które są w ziarnach miksujemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu na proszek.
Dodajemy wraz z cynamonem do owoców i smażymy aż zaczną odstawać od ścianek garnka, a woda odparuje.
Dzięki temu , że dodajemy do jabłek banany nie musimy ich słodzić, ciasto staje się też bardziej aromatyczne.
Studzimy.
Nie możemy wyłożyć gorącego farszu na zimne ciasto, bo jest to bezpośrednia droga do tajemniczego zjawiska zwanego zakalcem.
Składanie całości:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu, góra-dół.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, większą wałkujemy na ok 5-8 mm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia.
Jeśli jabłka są jeszcze wilgotne proponuję, dla pewności wysypać spód łyżką bułki tartej, dodatkowo uchroni nas przed zawilgoceniem ciasta.
Na cieście wykładamy farsz:
Resztę ciasta wałkujemy na ok 5 mm po czym, z części wykrawamy foremkami gwiazdki, lub inne świąteczne kształty, a drugą kroimy nożem na 1 cm paski które układamy na cieście w formie kratki:
po czym na łączeniach układamy, lekko dociskając wycięte foremkami ciasteczka.
Wkładamy do pieca na 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
A tu ciasto po upieczeniu:
prezentuje się na prawdę uroczo
po pokrojeniu proponuję je udekorować pokruszoną bezą lub cukrem pudrem, na wigilijnym stole ślicznie będzie wyglądało w towarzystwie lasek cynamonu, gwiazdek anyżu i kuleczek gałki, oto moje propozycje podania:
ciasto dodaję do konkursu na blogu poracoszjesc.blogspot.pl
Powiązane notki:
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto
Pancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem
Najprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkami
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/24/swiateczne-kruche-korzenne-ciasto-bananowo-jablkowe