Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ׌więta coraz bliżej, ja osobiście już nie
mogę się ich doczekać. Pierwsze
plany, zaopatrywanie się w dekoracje i szukanie mikołajkowych prezentów to rzeczy które tak wprawiają nas w świąteczny nastrój jak nic innego. Co więcej świąteczne aromaty korzeni wprawiają mnie w bardzo dobry nastrój, więc nie pozostaje nic innego jak tylko zabranie się za świąteczne wypieki!Dziś proponuję Wam kruche
bananowo-
jabłkowe mocno korzenne ciasto, które dzięki słodkim
bananom nie wymaga dodatku
cukru, a
mąką pełnoziarnista dodaje mu wspaniałego kolorytu i walorów zdrowotnych, z pewnością takie ciasto zagości na moim świątecznym
stole.

Składniki na dużą blachę:ciasto:1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej graham 18501,5 szklanki
mąki pszennej (np. krupczaki)200 g
masła2 duże
jaja3 łyżeczki
proszku do pieczenia30 g
cukru waniliowego1/3-1/2 szklanki
cukru kryształuszczypta
soliNadzienie:1,5 kg
jabłek np. szara reneta5 sporych dojrzałych
bananów1 gwiazdka
anyżu,4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej4
ziela angielskie10
goździków5 ziarenek
pieprzuPrzygotowanie:ciasto:
Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem,
cukrami ( najlepszy będzie ten z prawdziwą
wanilią) i
solą.Zimne
masło kroimy w kostkę i rozkurszamy w
mące, aby utworzyły się drobne grudki, po czym wbijamy
jajka, szybko wyrabiamy i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.Możemy je nawet zamrozić jeśli planujemy wyrób ciasta w późniejszym terminie lub zrobić z niego
ciasteczka.nadzienie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, po czym wkładamy do garnka z odrobiną
wody na dnie, aby nie przywarły ( ok 50 ml) po czym dodajemy pokrojone w plasterki (1-2 cm)
banany.Smażymy, mieszając, aż zrobią się szkliste, a
banany się rozgotują.Dla pewności proponuję je utłuc ubijaczką do
ziemniaków, ja tak robię zazwyczaj przy ciastach z
bananami.
Przyprawy które są w ziarnach miksujemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu na proszek.Dodajemy wraz z
cynamonem do
owoców i smażymy aż zaczną odstawać od ścianek garnka, a
woda odparuje.Dzięki temu , że dodajemy do
jabłek banany nie musimy ich słodzić, ciasto staje się też bardziej aromatyczne.Studzimy.Nie możemy wyłożyć gorącego farszu na zimne ciasto, bo jest to bezpośrednia
droga do tajemniczego zjawiska zwanego zakalcem.Składanie całości:Piekarnik nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu, góra-dół.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, większą wałkujemy na ok 5-8 mm i wykładamy nim formę z papierem do pieczenia.Jeśli
jabłka są jeszcze wilgotne proponuję, dla pewności wysypać spód łyżką
bułki tartej, dodatkowo uchroni nas przed zawilgoceniem ciasta.Na cieście wykładamy farsz:

Resztę ciasta wałkujemy na ok 5 mm po czym, z części wykrawamy foremkami gwiazdki, lub inne świąteczne kształty, a drugą kroimy nożem na 1 cm paski które układamy na cieście w formie kratki:


po czym na łączeniach układamy, lekko dociskając wycięte foremkami
ciasteczka.Wkładamy do pieca na 40 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.A tu ciasto po upieczeniu:

prezentuje się na prawdę uroczopo pokrojeniu proponuję je udekorować pokruszoną
bezą lub
cukrem pudrem, na wigilijnym
stole ślicznie będzie wyglądało w towarzystwie lasek
cynamonu, gwiazdek
anyżu i kuleczek gałki, oto moje propozycje podania:



ciasto dodaję do konkursu na blogu poracoszjesc.blogspot.plPowiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoPancakes
jabłkowe z
miodem i
twarożkiemNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto
cynamonowe z
gruszkamiDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką