Wykonanie

Muffinki to chyba najłatwiejszy i najszybszy deser. Upiekłam ich już bardzo wiele, w różnych odsłonach i zawsze dziwię się, że tak szybko można upiec coś pysznego:) Dziś przepis na muffinki z
jabłkami i kruszonką, które możemy potraktować jako miniwersje szybkiej szarlotki. Smacznego:)Źródło: książka ,,Muffinkowe poczęstunki"2 szklanki
mąki pszennej,2 szklanki grubo startych
jabłek,3/4 szklanki
cukru,1/2 szklanki
oleju,2
jajka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
cynamonu, szczypta
soli,
gałki muszkatołowej i ewentualnie
kardamonu, na kruszonkę:1/4 kostki schłodzonego
masła, 1/2 szklanki
mąki pszennej, 1/2 szklanki
cukru, 1 opakowanie
cukru waniliowegoJajka ubić z
cukrem na jasna masę, wlać
olej, zmiksować. Dodać
jabłka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
przyprawami. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremek (wypełniamy do 2/3 wysokości). Przygotować kruszonkę:
masło posiekać z
cukrami. wsypać
mąkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch muffinek. Piec ok.25 min w temp 190 stopni.UWAGA: z tej ilości składników na kruszonkę, powstaje jej więcej, niż potrzebujemy na muffinki. Możemy schować resztę do lodówki i użyć do innego wypieku, lub też, gdy nie potrzebujemy jej aż tyle, zmniejszyć ilość składników do naszych potrzeb.