ßßß
Halloween już za niecały miesiąc. Dyniowe ciasteczka, które są proste i szybkie w przygotowaniu z pewnością sprawdzą się na prywatkach urządzanych z tej okazji. Generalnie nie obchodzę tego święta, ale uważam, że każda okazja jest dobra by przygotować coś pysznego do jedzenia.
Potrzebne będą:2,5 szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki mielonych goździków2 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej0,5 szklanki cukru1 jajko0,5 kostki masła1 łyżeczka cukru waniliowego1 szklanka zmiksowanej dyniNajpierw należy wymieszać ze sobą suche składniki czyli: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, goździki, cynamon, sól, gałkę muszkatołową.W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, później dodajemy dynię, jajko i cukier waniliowy. Ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji, ja w tym zadaniu pomogłam sobie mikserem (z nożami, nie z trzepaczkami).Następnie łączymy suche składniki z masą. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do ok. 180 o C piekarniku przez ok. 15-20 min.
Jeśli kupiłeś dużą dynię i nie wiesz co jeszcze z niej przygotować polecam zupę krem z dyni oraz dynię pieczoną.