Szarlotka i jeszcze raz szarlotka. Jestem fanką szarlotek pod każdą postacią. Tym razem w wersji po irlandzku : Będziesz potrzebować : 2 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 100 g masła 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki 1/4 szklanki mleka 3-4 średnie jabłka,obrane i pokrojone w kostkę Nastaw piekarnik na 185 stopni. Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę,sól,proszek do pieczenia,goździki,gałkę muszkatołową,cynamon i wymieszaj. Dodaj posiekane masło i wyrabiaj jak na kruszonkę. Wrzuć 3/4 szklanki cukru i wymieszaj. Do ciasta dodaj jabłka,wymieszaj. W małej miseczce rozkłóć jajko z mlekiem i przelej do ciasta,wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste,zbite. Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i posyp pozostałym cukrem. Piecz ok 45-50 minut.