ßßß Cookit - przepis na Muffiny brzoskwiniowo - morelowe

Muffiny brzoskwiniowo - morelowe

nazwa

Wykonanie

Podobnie jak w poprzednich, orzechowych muffinkach, przekręciłam podstawowy przepis. Powyciągałam z szafek wszelkie ingrediencje mogące się znaleźć w środku i zaczęłam się zastanawiać. Może muffinki leśne? Albo rodzynkowe, z żurawiną, z białym serem, na ostro... Stanęło na morelowym dżemie i brzoskwini. Jak się okazało wybór trafiony. Tylko czekam, aż zobaczę się z U., moją muffinkową wyrocznią, ekspertem i smakoszem, i wręczę mu kilka.
Składniki:
150g cukru
250g mąki
100g masła
100g mleka
1 jajko
szczypta soli
1 mała łyżka proszku do pieczenia
duża brzoskwinia pokrojona w drobną kostkę (może być z puszki)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatałowej
2 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zbieleje, dodać jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Utrzeć składniki. Dodać dżem morelowy, posiekaną brzoskwinię, cynamon i gałkę i wymieszać nie dbając o dokładność. Masę nakładać w papierowe foremki do muffinek włożone w otwory muffinkowej blachy, wypełniać w 3/4 wyskości. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 o C.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/muffiny-brzoskwiniowo-morelowe_02.html