ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla miłośników cynamonu i... rodzynek w cieście . Miękkie, puszyste, z charakterystycznym aromatem cukru muscovado i cynamonu. Wilgotne samo w sobie i dodatkowo za sprawą rodzynek, jabłek i miodu, który wnikając w głąb ciasta sprawia, że kęs ciasta z taką "niespodzianką" jest jeszcze smaczniejszy. Długo utrzymuje swą świeżość i jest naprawdę pyszne. Polecam i dodaję do Korzennego Tygodnia
225 g masła, miękkiego
225 g jasnego cukru muscovado
4 duże jajka, roztrzepane
225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej
85 g sułtanek
3 małe jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na cieńkie plastry
2 łyżki miodu, podgrzanego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku i ubijamy. Przesiewamy mąkę, cynamon i gałkę do masy i mieszamy. Dodajemy sułtanki.
Połowę mikstury przenosimy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy na niej połowę jabłek. Przykrywamy je pozostałym ciastem a na wierzchu układamy pozostałe jabłka.
Pieczemy ok 1godz - 1 1/4 godz. Pozostawiamy do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, po czym, wyjmujemy na kratkę. Wierzch ciasta smarujemy podgrzanym miodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książeczki "Cakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/puszyste-ciasto-cynamonowe-z-jabkami-i.html