Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jest to ulubione ciasto mojej babci. Zrobiłam je ponownie w nowej odsłonie, wierzch zamiast kruszonką posypałam
płatkami owsianymi. Babcia była bardzo zadowolona, sprawiło mi to ogromną frajdę, nie ma chyba nic lepszego niż dawanie radości innym gotując dla nich z miłością. I Wy możecie je zrobić przepis jest banalnie prosty i bardzo smaczny. Ciasto świetnie sprawdza się do
kawy,
herbaty lub nawet z
serkiem na śniadanie. Spróbujcie !
***
Składniki ( tortownica 25 cm)100 g
masła lub
margaryny1 szklanka
mleka500 g
mąki tortowej10 g
proszku do pieczenia (op.)2 duże
jaja3/4 szklanki
cukru16 g
cukru z
wanilią ( ew. wanilinowego)łyżeczka
olejku waniliowego1/2 l słoik prażonych
jabłek*1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
cynamonuszczypta
solikilka łyżek
płatków owsianych* jeśli nie macie już uprażonych 600-700 g
jabłek obierzcie i drobno pokrójcie ( lub zetrzyjcie na tarce), podduście do miękkości i odparowania soku, dopiero na końcu zdecydujcie czy zachodzi potrzeba aby je dosłodzić.Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra dół. Blachę wyłożyć papierem bo pieczenia.Miękki tłuszcz utrzeć w małej miseczce ( około 3-5 minut)W dużej misce
jajka ubić z
cukrami i dodawać
masło.Dodać
gałkę muszkatołową i olejek.
Mąkę połączyć z proszkiem i
solą. Na zmianę z
mlekiem wsypywać ją do masy ( proponuję zrobić to w
trzech turach). Miksować do połączenia się składnikówGotowe ciasto przelać do formy, na wierzch wyłożyć
jabłka, posypać
cynamonem i
płatkami.Piec do suchego patyczka około 40 minut – 45.Smacznego!
ciasto w formie
ciasto z dodatkami, przed pieczeniemPowiązane notki:Proste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepisEkspresowe ciasto
cynamonowe z
malinamiEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Ekspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałamiTłusty czwartek last minute – Racuchy z
jabłkami