ßßß
***
Składniki ( tortownica 25 cm)100 g masła lub margaryny1 szklanka mleka500 g mąki tortowej10 g proszku do pieczenia (op.)2 duże jaja3/4 szklanki cukru16 g cukru z wanilią ( ew. wanilinowego)łyżeczka olejku waniliowego1/2 l słoik prażonych jabłek*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonuszczypta solikilka łyżek płatków owsianych* jeśli nie macie już uprażonych 600-700 g jabłek obierzcie i drobno pokrójcie ( lub zetrzyjcie na tarce), podduście do miękkości i odparowania soku, dopiero na końcu zdecydujcie czy zachodzi potrzeba aby je dosłodzić.Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra dół. Blachę wyłożyć papierem bo pieczenia.Miękki tłuszcz utrzeć w małej miseczce ( około 3-5 minut)W dużej misce jajka ubić z cukrami i dodawać masło.Dodać gałkę muszkatołową i olejek.Mąkę połączyć z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem wsypywać ją do masy ( proponuję zrobić to w trzech turach). Miksować do połączenia się składnikówGotowe ciasto przelać do formy, na wierzch wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i płatkami.Piec do suchego patyczka około 40 minut – 45.Smacznego!
ciasto w formie
ciasto z dodatkami, przed pieczeniemPowiązane notki:Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepisEkspresowe ciasto cynamonowe z malinamiEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałamiTłusty czwartek last minute – Racuchy z jabłkami