Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Przepis powstał w zeszłym roku gdy dowiedziałam się o tym iż mają nas odwiedzić goście. Ciasto powstaje szybko, jest pulchne i pachnące. Dodatek prażonych
jabłek dodaje mu
słodyczy, a
cynamon i gałka świątecznego aromatu. Jeśli jutro odwiedzą Was niezapowiedziani goście ten przepis z pewnością pomoże Wam ich smacznie przyjąć.
Składniki na blaszkę 25 x 25:ciasto100 g
miękkiej margaryny500 g
mąki tortowej10 g
proszku do pieczenia2 duże
jaja3/4 szklanki
cukru200 ml
mleka16 g
cukru z
wanilią1 łyżeczka
olejku waniliowego1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsłoik ok. 400 ml prażonych
jabłek1 łyżeczka
cynamonukruszonka1 łyżka
masła1 łyżka
cukru2 łyżki
mąki2 łyżki
płatków owsianych** można zastąpić
mąkąPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu, góra, dół. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką.
Margarynę miksować do białości z
cukrami, gdy zbieleje dodać
jaja, olejek, gałkę. Miksować 5 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypywać do masy podlewając
mlekiem. Zróbcie to w 3 turach. Całość należy miksować 5-8 minut.Ciasto będzie dość gęste, przekładamy je do formy, wykładamy na nie
jabłka, posypujemy
cynamonem.Kruszonkę zagniatamy z podanych składników, posypujemy ciasto, ja dołożyłam też łyżkę
migdałów, możecie je pominąć, akurat miałam pod ręką więc dołożyłam.Pieczemy ok. 35 minut, po 30 radzę sprawdzić ciasto patyczkiem.Jeśli jest suchy ciasto jest dobre. Studzimy je przy otwartych drzwiczkach ok 10 minut
potem możemy je wyciągnąć z piekarnika.Kroimy zimne. Możemy je tez obsypać
cukrem pudrem.Jeśli nie macie gotowych
jabłek, około 600 g (3-4 sztuki) zetrzyjcie na tarce i podsmażcie aż staną się brązowe z kilkoma( 2-3 ) łyżkami
cukru przez 10-20 minut, mieszając.
ciasto przed pieczeniemPowiązane notki:Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianąSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychTradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto