ßßß



Składniki:kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach)puszka tuńczyka w sosie własnymświeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek)Dressing:2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli)1,5 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym)1 łyżeczka jasnego sosu sojowego2 łyżeczki cukru1 mała dymka ze szczypiorkiem2 ząbki czosnkusok z połowy dużej cytrynykilka kropli oleju sezamowego1 łyżka oliwy z oliwekkilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabascoPrzygotowanie:Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie.Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemkiOrzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić.Wszystkie składniki dressingu przełożyć do niewielkiego słoiczka, szczelnie go zakręcić i dokładnie wymieszać.Pokrojone pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem.Udekorować sałatkę liśćmi bazylii.SmacznegoZobacz również inne przepisy na sałatki warzywne:Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fetySałatka z młodych ziemniaków i bobuSałatka z pieczonych burakówStyryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowymSałatka z fenkułem i orzechamiSałatka słoikowaTradycyjna sałatka jarzynowa