Wykonanie
Sezon na
pomidory w pełni. Na straganach jest duży ich wybór: czerwone, różowe, zielone, czerwono-brązowe, żółte,
pomarańczowe, w różnych kształtach i rozmiarach. Wow! Ta różnorodność ma również wpływ na smak
pomidorów.Przygotowałam
sałatkę z czerwonych i żółtych podłużnych
pomidorów i małych zielonych
pomidorków i dużych czerwono-brązowych. Użyłam również
bazylii tajskiej, która ma przyjemny,
anyżkowy smak.O smaku i charakterze sałatki decyduje dressing. W zależności od ilości użytych składników może być mniej lub bardziej ostry, słony lub kwaśny.Jeśli lubicie pikantne potrawy dodajcie więcej
czosnku i sosu habanero/tabasco. Egzotyczny charakter
sałatce nadaje
sos rybny i
olej sezamowy i ich ilość będzie miała również wpływ na smak sałatki.Proporcje składników dressingu tak dobrałam, aby był on zrównoważony i żaden smak nie dominował.




Składniki:kilka
pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach)puszka
tuńczyka w sosie własnymświeże liście
bazylii tajskiej lub innej ulubionej
zieleniny (
bazylia,
kolendra,
natka pietruszki,
tymianek)Dressing:2 łyżki posiekanych
orzeszków ziemnych lub
nerkowców (bez
soli)1,5 łyżeczki
sosu rybnego (można zastąpić
sosem sojowym)1 łyżeczka jasnego
sosu sojowego2 łyżeczki
cukru1 mała
dymka ze
szczypiorkiem2 ząbki
czosnkusok z połowy dużej
cytrynykilka kropli
oleju sezamowego1 łyżka
oliwy z oliwekkilka kropli (6-8) sosu habanero lub
sosu tabascoPrzygotowanie:
Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie.
Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki
Orzechy i
czosnek drobno posiekać za pomocą
ostrego noża.
Dymkę również drobno pokroić.Wszystkie składniki dressingu przełożyć do niewielkiego słoiczka, szczelnie go zakręcić i dokładnie wymieszać.Pokrojone
pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego
tuńczyka i polać dressingiem.Udekorować
sałatkę liśćmi
bazylii.SmacznegoZobacz również inne przepisy na sałatki warzywne:
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i
fetySałatka z
młodych ziemniaków i
bobuSałatka z pieczonych
burakówStyryjska
sałatka ziemniaczana z
olejem dyniowymSałatka z fenkułem i
orzechamiSałatka słoikowaTradycyjna
sałatka jarzynowa