ßßß

Składniki:2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej2 szklanki dyni (hokkaido lub piżmowej) pokrojonej w kostkę100 g sera feta lub sera lazurkilka łyżek siekanej natki pietruszkisok z cytryny2-3 łyżki oliwy z oliwekolej do pieczenia dynisólPrzygotowanie:Obraną dynię pokroić w niewielką kostkę, skropić olejem. Piec przez kilka minut (do miękkości) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 miarka komosy : 2,5 miarki wody). Posolić, tak aby woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody.Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na niewielkie kawałki.Składniki sałatki wymieszać delikatnie, posolić do smaku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ilość oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele.SmacznegoZobacz również inne sałatki:Sałatka pomidorowa z tuńczykiemSałatka z młodych ziemniaków i bobuSałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywamiStyryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym