Wykonanie
Chilli con carne znaczy "
chilli z
mięsem", i jest to bardzo popularny gulasz z Meksyku. Popularność dania nie dziwi, bo jest łatwe do wykonania i kusi niepowtarzalnym smakiem.Poniżej podałam podstawowy przepis, który można modyfikować do własnych potrzeb. Sama zmieniłam dwa składniki, tym razem użyłam
wieprzowiny i
natki pietruszki.Polecam nie tylko zimą :)Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:500 gramów mielonej
wołowiny70 gramów
wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
papryczka chilli (u mnie zielona), cienko pokrojona1
czerwona papryka, pokrojona w kostkępuszka
pomidorów (bez skórki)około 200-300 gramów
czerwonej fasoli z puszki3 łyżki
przecieru pomidorowego1
liść laurowy1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka suszonego
majeranku lub
oregano1 łyżeczka mielonej
kolendry2 łyżeczki
słodkiej paprykipół łyżeczki
płatków chilligarść drobno poszatkowanej
kolendryokoło 300 ml
bulionusólpieprzWykonanie:1. Podsmaż
boczek i
cebulę.
2. Dodaj
majeranek,
płatki chilli, mieloną
kolendrę,
paprykę w proszku,
liść laurowy,
kmin rzymski. Podsmaż.
3. Podsmaż
wołowinę, a następnie dodaj
chilli i
paprykę. Smaż.
4. Dodaj odsączoną i przepłukaną
fasolę.
5. Wmieszaj w resztę składników
pomidory i
przecier pomidorowy.
6. Wlej
bulion (u mnie bulionetka rozpuszczona we wrzątku). Gotuj około pół godziny na maleńkim ogniu.
7. Na samym końcu dodaj poszatkowaną
kolendrę.
8. Podawaj z
ryżem.Smacznego :)