Wykonanie
Dziś na tapecie przepis na obiad jednogarnkowy, którym nakarmicie za jednym zamachem
grono znajomych lub będzie to obiad na dwa dni. Oryginalne
chili con carne jest z
mięs em mielon ym i z
kukurydzą konserwową. Ja
mięso mielone zastąpiłam wołowym pokrojonym w małą kosteczkę, a z
kukurydzy zrezygnowałam bo za nią nie przepadam ..Składnikiok. 700g
mięsa wołowego2 - 3
papryczki chili1 średnia
czerwona papryka1 średnia
cebula2-3 ząbki
czosnku2 puszki
pomidorów bez skórki1-2 puszki
czerwonej fasoli1 łyżka
przecieru pomidorowego (opcjonalnie)2 szklanki
bulionu ( może być z kostki)2
liście laurowe,
pieprz cayenne,
sólolejWykonanie
Cebule pokroić w drobna kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na
oleju, gdy warzywa się zeszklą dodać
mięso pokrojone w drobną kosteczkę. Chwilę podsmażyć aż
białko w
mięsie się zatnie. Pokroić
paprykę i
chili w drobną kostkę, dodać do
mięsa wraz
pieprzem cayenne i
przecierem pomidorowym (dodaje tylko wtedy jak akurat mam w domu :) ) chwilę poddusić. Następnie zalać
bulionem dodać
pomidory i
liście laurowe, gotować po przykryciem aż
mięsko zmięknie. Na 3-4min przed końcem gotowania wsypać odsączoną
fasolę. Na koniec doprawić
solą, a jak jest za mało pikantne to jeszcze dodać
pieprzu cayenne. Można udekorować
bazylią lub
natką pietruszki, podawać z
pieczywem lub wg. upodobań :)
Opracowała Daria