Wykonanie
Chili con carne, czyli w dosłownym tłumaczeniu
papryczki chili z
mięsem. Na szczęście nie jest to danie, w którym dominują papryczki, ale
mięso! Papryczka,
przyprawy grają jednak w tym daniu ważną rolę, jest to raczej pikantna potrawa. Stopień pikanterii zależy od nas/Was.
Chili con carne przygotowywałam wielokrotnie, ale dziś udało mi się zrobić najlepsze jak do tej
pory. Tak mi się wydaje, albo byłam naprawdę głodna ;) Idealny obiad w taki dzień jak dziś.


Składniki na 4 osoby:0,5 kg
mięsa mielonego wołowegocebula2 ząbki
czosnkupapryka czerwona1
papryczka chili (opcjonalnie)2 puszki
pomidorówłyżeczka
przecieru pomidorowegopuszka
czerwonej fasoli2 szklanki
bulionu2
liście laurowekukurydza z puszki (pół)
sól,
pieprz,
pieprz cayenneolej/
oliwaNa patelni smażymy
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
mięso i pokrojoną w kostkę
paprykę. Podsmażamy aż
mięso zacznie się lekko rumienić, a
papryka zmięknie. Wrzucamy zawartość patelni do garnka, i zalewamy
bulionem. Jeśli posiadamy
papryczki chili dorzucamy je, ja dałam takie z zalewy. Jeśli nie macie papryczek, proponuję
pieprz cayenne. Teraz czas na
pomidory,
przecier pomidorowy i
fasolę (najlepiej odcedzić ją). Dodajemy
liście laurowe,
sól,
pieprz i przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy na małym płomieniu i gotujemy, aż do miękkości składników. Na koniec dodajemy
kukurydzę, fantastycznie przełamuje ona swoją chrupkością miękkie
mięso i warzywa. Można podawać z
chlebem,
bagietką. Ja preferuję jedzenie bez dodatków.Smacznego!
