ßßß Cookit - przepis na CHILI CON CARNE

CHILI CON CARNE

nazwa

Wykonanie

Chili con carne, czyli w dosłownym tłumaczeniu papryczki chili z mięsem. Na szczęście nie jest to danie, w którym dominują papryczki, ale mięso! Papryczka, przyprawy grają jednak w tym daniu ważną rolę, jest to raczej pikantna potrawa. Stopień pikanterii zależy od nas/Was. Chili con carne przygotowywałam wielokrotnie, ale dziś udało mi się zrobić najlepsze jak do tej pory. Tak mi się wydaje, albo byłam naprawdę głodna ;) Idealny obiad w taki dzień jak dziś.
Składniki na 4 osoby:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
1 papryczka chili (opcjonalnie)
2 puszki pomidorów
łyżeczka przecieru pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
kukurydza z puszki (pół)
sól, pieprz, pieprz cayenne
olej/ oliwa
Na patelni smażymy cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy aż mięso zacznie się lekko rumienić, a papryka zmięknie. Wrzucamy zawartość patelni do garnka, i zalewamy bulionem. Jeśli posiadamy papryczki chili dorzucamy je, ja dałam takie z zalewy. Jeśli nie macie papryczek, proponuję pieprz cayenne. Teraz czas na pomidory, przecier pomidorowy i fasolę (najlepiej odcedzić ją). Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz i przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy na małym płomieniu i gotujemy, aż do miękkości składników. Na koniec dodajemy kukurydzę, fantastycznie przełamuje ona swoją chrupkością miękkie mięso i warzywa. Można podawać z chlebem, bagietką. Ja preferuję jedzenie bez dodatków.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/02/chili-con-carne.html