Wykonanie
Opis :
Chili con carne to potrawa pochodząca z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jest to danie przygotowywane z mielonego lub bardzo drobno posiekanego
mięsa wołowego . Podstawową
przyprawą dodawaną do
Chili con carne jest przede wszystkim
kmin rzymski, który dodaje potrawie charakterystycznego smaku. Dodatkowym składnikiem jest
czerwona fasola, a danie można podawać z nachosami lub ugotowanym
ryżem.
Chili con carne jest obecne w mojej kuchni od dwóch lat, a przyrządzam je jako danie główne w tygodniu jak również jako danie na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich.Łatwe, tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu.Polecam.Pochodzenie : kuchnia meksykańska i teksańska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 4-6 porcjiSkładniki :3-4 łyżki
oleju1 średnia
cebula4 ząbki
czosnku2 łyżeczki
kminu rzymskiego (cumin)2 łyżeczki
majeranku2
listki laurowe0,5 kg
wołowego mięsa mielonego (max. 30% tłuszczu i 70%
mięsa)2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki
płatków chili (można zastąpić ok. 2. łyżeczkami
papryki chili)1 średnia słodka
czerwona papryka (opcjonalnie)1 łyżka
przecieru pomidorowego1 puszka posiekanych
pomidorów w zalewie (ok. 400 g)1 puszka odsączonej
czerwonej fasolisólSkładniki Dodatkowe :ok. 400 g ugotowanego
ryżu lub nachosyok. 4
papryczki chili (jalapeno) - świeże lub marynowane albo 50/50ok. 0,5 doniczki świeżej
kolendryPrzygotowanie :
Olej rozgrzać w rondlu.Dodać posiekaną drobno
cebulę.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.Smażyć do momentu zeszklenia
cebuli.Dodać
kmin rzymski,
majeranek,
liście laurowe.Smażyć przez ok. 1 min., aż
przyprawy oddadzą swój smak.Dodać
mięso mielone.Dodać
ostrą paprykę i
płatki chili/paprykę
chiliSmażyć na średnim płomieniu ok. 10 min. do momentu, kiedy
mięso będzie jasne (ugotowane z zewnątrz).W czasie smażenia
mięsa należy usunąć nasienia ze
słodkiej papryki i pokroić ją w kostkę.Po usmażeniu
mięsa dodać do rondla z
mięsem pokrojoną
paprykę.Dodać
przecier pomidorowy.Dodać całą zawartość
pomidorów z puszki.Dodać
czerwoną fasolę.Danie podlać taką ilością
wody, aby tylko lekko zakryć
mięso.Dusić na średnim płomieniu pod lekkim przykryciem 15-20 min. do momentu, kiedy
mięso zmięknie i i danie wypuści smaki oraz
soki.Doprawić do smaku
solą.W przypadku, kiedy widzimy, że
chili jest zbyt rzadkie w konsystencji, odkryjmy pokrywkę i duśmy jeszcze 10 min., aby zbędne płyny odparowały.Podawać z pokrojonymi w krążki
papryczkami chili (jalapeno) w towarzystwie
ryżu lub nachosów.