ßßß




Opis : Chili con carne to potrawa pochodząca z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jest to danie przygotowywane z mielonego lub bardzo drobno posiekanego mięsa wołowego . Podstawową przyprawą dodawaną do Chili con carne jest przede wszystkim kmin rzymski, który dodaje potrawie charakterystycznego smaku. Dodatkowym składnikiem jest czerwona fasola, a danie można podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.Chili con carne jest obecne w mojej kuchni od dwóch lat, a przyrządzam je jako danie główne w tygodniu jak również jako danie na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich.Łatwe, tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu.Polecam.Pochodzenie : kuchnia meksykańska i teksańska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 4-6 porcjiSkładniki :3-4 łyżki oleju1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)2 łyżeczki majeranku2 listki laurowe0,5 kg wołowego mięsa mielonego (max. 30% tłuszczu i 70% mięsa)2 łyżeczki ostrej papryki2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić ok. 2. łyżeczkami papryki chili)1 średnia słodka czerwona papryka (opcjonalnie)1 łyżka przecieru pomidorowego1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie (ok. 400 g)1 puszka odsączonej czerwonej fasolisólSkładniki Dodatkowe :ok. 400 g ugotowanego ryżu lub nachosyok. 4 papryczki chili (jalapeno) - świeże lub marynowane albo 50/50ok. 0,5 doniczki świeżej kolendryPrzygotowanie :Olej rozgrzać w rondlu.Dodać posiekaną drobno cebulę.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Smażyć do momentu zeszklenia cebuli.Dodać kmin rzymski, majeranek, liście laurowe.Smażyć przez ok. 1 min., aż przyprawy oddadzą swój smak.Dodać mięso mielone.Dodać ostrą paprykę i płatki chili/paprykę chiliSmażyć na średnim płomieniu ok. 10 min. do momentu, kiedy mięso będzie jasne (ugotowane z zewnątrz).W czasie smażenia mięsa należy usunąć nasienia ze słodkiej papryki i pokroić ją w kostkę.Po usmażeniu mięsa dodać do rondla z mięsem pokrojoną paprykę.Dodać przecier pomidorowy.Dodać całą zawartość pomidorów z puszki.Dodać czerwoną fasolę.Danie podlać taką ilością wody, aby tylko lekko zakryć mięso.Dusić na średnim płomieniu pod lekkim przykryciem 15-20 min. do momentu, kiedy mięso zmięknie i i danie wypuści smaki oraz soki.Doprawić do smaku solą.W przypadku, kiedy widzimy, że chili jest zbyt rzadkie w konsystencji, odkryjmy pokrywkę i duśmy jeszcze 10 min., aby zbędne płyny odparowały.Podawać z pokrojonymi w krążki papryczkami chili (jalapeno) w towarzystwie ryżu lub nachosów.