ßßß
Składniki:400 g wołowiny (dobra wołowina ze znanego źródła)7 dużych pieczarekpół puszki pomidorówpół czerwonej paprykiogórek kiszony średnicebulaboczek4 łyżki czerwonej słodkiej papryki3 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzulisść laurowyszczypta kminkusól i pieprzczosnek (2-3 ząbki)łyżka przecieru0,5- 0,75 litra bulionuWołowinę kroimy w małe kawałki, wrzucamy na roztopiony smalec lub podsmażony boczek. Dodajemy zmiażdżony czosnek, słodką paprykę i smażymy do zarumienienia. Na to wszystko dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, pokrojoną czerwona paprykę i na koniec pieczarki. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy pomidory z puszki (kupować krojone). Dusimy wszystko 5-10 minut. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy resztę przypraw oraz ogórka kiszonego pokrojonego w plastry. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż wołowina całkiem zmięknie.