ßßß Cookit - przepis na Chili Con Carne

Chili Con Carne

nazwa

Wykonanie

Dawno nie dodawałam przepisu kóremu poświęciłabym nieco więcej miejsca, napisała o szczegółach jego przyrządzania, historii, wariacjach. Brakuje mi takich wpisów i dlatego właśnie dziś postanowiłam przygotować taki post omawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej - chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie.
Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin.
Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane i wysuszone mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do wody i zagotować.
Puryści uważają, że prawdziwe chili składa się jedynie z mięsa i papryczek, bez dodatków jakichkolwiek innych warzyw.Istnieje jednak wiele innych odmian tego dania, a z chili, podobnie jak z polskim bigosem - ilu kucharzy i gospodyń tyle wersji, odmian i niuansów. Prawdziwe chili powinno przygotowywać się z kawałków mięsa wołowego, obecnie, szczególnie w Europie przygotowuje się je z mięsa mielonego.
W Stanach Zjednoczonych powołano nawet do życia International Chili Society - organizację mającą na celu promowanie, rozwój i udoskonalanie chili, odbywają się tam coroczne zawody w przygotowaniu tego dania. Chili jest oficjalnym daniem stanu Texas od 1977 roku.
Składniki :
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek)
500g mięsa mielonego wołowego
1 litr przecieru pomidorowego (passaty)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
szczypta płatków chili
sól, pieprz
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula się przyrumieni dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić do czasu aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania dodać czerwoną fasolę. Sos najlepiej jest zostawić na noc i jeść dopiero następnego dnia. Wtedy smaki lepiej się połączą, a danie będzie smaczniejsze. Przed podaniem dobrze podgrzać i ponownie doprawić do smaku, ponieważ mięso bardzo "wciąga" przyprawy i sól. Podawać z ryżem lub tortillą.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/03/chili-con-carne.html