Wykonanie
Dawno nie dodawałam przepisu kóremu poświęciłabym nieco więcej miejsca, napisała o szczegółach jego przyrządzania, historii, wariacjach. Brakuje mi takich wpisów i dlatego właśnie dziś postanowiłam przygotować taki post omawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej -
chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie.Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu
chili z
mięsem.
Mięso to zazwyczaj
wołowina, ponadto, oprócz
papryczek chili, dodawane są
pomidory i często
czerwona fasola, inne dodatki to
czosnek,
cebula i
kmin.Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej
wołowiny,
słoniny, suszonych
papryczek chili i
soli. Tak przygotowane i wysuszone
mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do
wody i zagotować.Puryści uważają, że prawdziwe
chili składa się jedynie z
mięsa i papryczek, bez dodatków jakichkolwiek innych warzyw.Istnieje jednak wiele innych odmian tego dania, a z
chili, podobnie jak z polskim bigosem - ilu kucharzy i gospodyń tyle wersji, odmian i niuansów. Prawdziwe
chili powinno przygotowywać się z kawałków
mięsa wołowego, obecnie, szczególnie w Europie przygotowuje się je z
mięsa mielonego.W Stanach Zjednoczonych powołano nawet do życia International
Chili Society - organizację mającą na celu promowanie, rozwój i udoskonalanie
chili, odbywają się tam coroczne zawody w przygotowaniu tego dania.
Chili jest oficjalnym daniem stanu Texas od 1977 roku.
Składniki :1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnku1-2
papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek)500g
mięsa mielonego wołowego1 litr
przecieru pomidorowego (passaty)1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 puszka
czerwonej fasoli1
czerwona papryka1 łyżka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka słodkiej i
ostrej papryki1 łyżeczka
oreganoszczypta
płatków chilisól,
pieprzPrzygotowanie :Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać
olej, przesmażyć na nim drobno posiekaną
cebulę,
czosnek i
papryczkę chili. Gdy
cebula się przyrumieni dodać
mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać
przecier pomidorowy, dodać
przyprawy -
kmin, słodką i
ostrą paprykę,
płatki chili i
oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę i dusić do czasu aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania dodać
czerwoną fasolę. Sos najlepiej jest zostawić na noc i jeść dopiero następnego dnia. Wtedy smaki lepiej się połączą, a danie będzie smaczniejsze. Przed podaniem dobrze podgrzać i ponownie doprawić do smaku, ponieważ
mięso bardzo "wciąga"
przyprawy i
sól. Podawać z
ryżem lub tortillą.
Smacznego !