Wykonanie
Dawno na blogu nie pojawiła się kuchnia meksykańska. Dzisiaj nadrabiam :) Na burrito "czaiłam" się od jakiegoś czasu ale nigdy jakoś nie było nam po drodze. Do minionego weekendu :) Burrito to nic innego jak
mięso mielone a'la
chilli con carne zawinięte w tortillę. Ja dodałam od siebie jeszcze
żółty ser, który podczas podsmażania tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu to, że wszystko może być przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z
płatkami chilli) i sos
szczypiorkowo-
czosnkowy.
'burrito w pełnoziarnistej tortilli'Składniki (na 10-12 porcji):- 300g
mięsa mielonego wołowego- 200g
mięsa mielonego drobiowego- puszka
pomidorów bez skórki- puszka
czerwonej fasoli- 1 duża
papryczka chilli- 2
czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta)- 1 duża
cebula-
oregano,
bazylia, świeży
czosnek, suszona
papryka ostra i słodka,
kminek mielony-
sól &
pieprz- pełnoziarniste tortille (mogą być kupne lub zrobione z tego przepisu *)-
starty ser żółty
Paprykę dokładnie przypalić palnikiem lub podsmażyć na patelni (ma być czarna). Jeszcze gorącą wrzucamy do torebek i szczelnie zamykamy. Wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skóry i usunąć gniazdo nasienne.
Mięso wrzucamy na niewielką ilość
oleju i szybko podsmażamy. Dodajemy posiekaną
cebulę i
papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż
mięso nabierze złotego koloru.
Pomidory miksujemy z
przyprawami (2 łyżeczki
oregano, 1 łyżeczka
bazylii, 2 ząbki
czosnku i
papryka -wg smaku).
Pomidorowym sosem zalewamy usmażone
mięso. Dodajemy pokrojoną
paprykę,
fasolkę z puszki i szczyptę
kminku mielonego. Smażymy do miękkości.
Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę
sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Podsmażyć na patelni.Podawać z ulubionym sosem.Smacznego!* zamiast
mąki pszennej dodać pełnoziarnistą