Wykonanie
Składniki6-8 porcji6 dużych (lub 8 mniejszych)
papryk350 g
filetu z kurczaka2 łyżki
oliwyprzyprawy: po 1 łyżeczce
suszonego oregano, mielonego
kminu rzymskiego i mielonej
papryki, 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry100 g
ryżu (użyłam brązowego)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1/2 - 1
papryczka chili lub 1/3 łyżeczki mielonej
ostrej papryki1 puszka (ok. 400 g) czerwonej lub
czarnej fasoli1 puszka (ok. 400 g)
kukurydzy1 puszka (ok. 400 g) krojonych
pomidorów1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz150 g
miękkiego sera do zapiekania (np. provolone,
tarta mozzarella)PrzygotowaniePrzygotować i zamarynować
mięso (można to zrobić dzień wcześniej): kawałki
kurczaka przekroić wzdłuż i roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Pokroić w ok. 1 cm kostkę, włożyć do miski, obtoczyć w
oliwie i przyprawach. Odstawić na blat na czas przygotowania dania lub do lodówki na dłużej (wówczas wyjąć wcześniej aby ogrzały się do temp. pokojowej).Piekarnik rozgrzać do 180 st. C . W większym garnku nastawić do ugotowania
wodę.
Papryki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i wkładać partiami na ok. 2 minuty do wrzątku. W tej samej wodzie ugotować
ryż.
Papryki osuszyć i od środka posolić.Na dużej patelni na
oliwie zeszklić
cebulę i podsmażyć
czosnek. Przesunąć na bok, dodać kawałki
kurczaka i szybko obsmażyć na większym ogniu. Dodać drobno posiekaną
papryczke chili,
fasolę (z zalewą) oraz
kukurydzę (bez zalewy) i wymieszać. Po chwili dodać
pomidory i
cukier. Doprawić wszystko
solą i
pieprzem i ciągle mieszając (tak aby rozdrobnić dokładnie
pomidory) zagotować.Dodać ugotowany
ryż, wymieszać i tak przygotowany farsz nakładać do połówek
papryk. Piec przez 20 minut, posypać tartym
serem i piec jeszcze 10 minut.